Vložil PeDuPles (bez ověření), 30. Listopad 2009 - 17:24

No u nás se stačí projít po sídlišti a je to tak, že neopravené rozpadající se barabizny vlastní nebo spravuje družstvo, zrekonstruované domy mají jiného správce nebo si správu dělají samy.

Pokud u vás smlouva o správě existuje, doporučuji prostudovat a zjistit, jak je časově omezena, případně jaké má podmínky výpovědi.

O kontrolní komisi říkají vzorové stanovy toto:

ORGÁNY SPOLEČENSTVÍ Čl. VI Společná ustanovení (1) Orgány společenství jsou:

  1. shromáždění,
  2. výbor společenství (dále jen „výbor“) nebo člen společenství pověřený funkcí výboru (dále jen „pověřený vlastník“), pokud není volen výbor,
  3. kontrolní komise nebo revizor, rozhodne-li o tom shromáždění.

Z toho by mělo vyplývat, že o existenci komise může rozhodnout nadpoloviční většina přítomných; k platnosti zvolení členů by měla stačit taky, protože podle ZoVB je potřeba nadpoloviční většiny všech hlasů pouze pro zvolení výboru nebo pověřeného vlastníka. To mi přijde dost průchozí.

„Institut odborného poradce vlastníků“ sice neexistuje, nicméně by neměl být problém najmout právníka nebo třeba pracovníka správcovské firmy, kteří by vám odborně poradili jak v přípravné fázi, tak na schůzi. Legálně (nevyloučitelně) by se tam mohl dostat třeba na základě plné moci od některého z vlastníků.

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.