Vložil PeDuPles (bez ověření), 30. Listopad 2009 - 15:05

Co se týče správcování družstvem, mohu hovořit pouze o zkušenostech, které znám ze svého okolí. Což znamená, že vaše družstvo může být bílá vrána a třeba je báječným správcem SVJ. Většinou ale lze usuzovat už z toho, jak se družstvo staralo před vznikem SVJ, čili pokud je blaho vašeho domu nezajímalo dodnes, jistě teď ze dne na den nezačne a pokud ano, budou za tím jiné důvody.

Ohledně smlouvy o správě s družstvem, ještě jsem se nesetkala s případem, že by bylo ochotno o ní diskutovat. Při vyjednávání padaly takové důvody jako „nemůžeme mít s každým SVJ jinou smlouvu, kdo by to hlídal“ a „my víme nejlíp co pro vás dělat“. Kdo podepsal tu jejich, v podstatě jede dál na družstevno.

K vašim dotazům:

  1. předpokládám, že družstvo je zapsáno jako osoba pověřená správou v Prohlášení vlastníka. Je také běžné, že ho soukromí vlastníci mají uvedené ve smlouvě o převodu jednotky, u nás většinou s odkazem na neexistující smlouvu o správě. Ať tak nebo tak, dokud nedojde ke změně, a to zmíněnými 75% přítomných hlasů, zůstává družstvo správcem.
  2. jakmile odhlasujete platnost vzorových stanov nebo jejich platnost nastane automaticky, je existence kontrolní komise posvěcena stanovami. Povinnost to sice asi není, ale pokud ji chcete, nemůže vám v tom nikdo zabránit. Rozumný vlastník ani poctivý správce se jejímu vzniku bránit nebude.

Vaše závěry k přípravě před shromážděním považuji za správné. Že by bylo ideální se na všem s družstvem dohodnout, o tom není sporu. Samozřejmě záleží na přístupu družstva k tomuto vyjednávání a ochotě ke kompromisům nebo přímému podřízení se většině.

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.