Vložil PeDuPles (bez ověření), 27. Listopad 2009 - 12:49

Sohlasím s panem lake, zkuste si podrobně nastudovat Zákon o vlastnictví bytů. Doporučuji vytisknout, vzít s sebou na shromáždění a v případě pokusů družstva o jakoukoli nepravost nebo podezření požadovat, aby vám ukázali příslušný paragraf. A rozhodně se nenechte honit, ať schůze trvá klidně půl dne, hlavně když dobře dopadne. Špatný start SVJ se děsně obtížně napravuje. Co se týče otázek:

  1. Ano. Podle § 11 odst 4) ZoVB „K přijetí usnesení … o schválení nebo o změně stanov … je zapotřebí tříčtvrtinové většiny přítomných hlasů. Ovšem podle §9 odst 10) ZoVB "Pokud shromáždění neschválí stanovy společenství, řídí se právní poměry společenství vzorovými stanovami vydanými nařízením vlády.“ Takže pokud nevěříte stanovám od družstva a jednotnosti v hlasování nebo kvalitě vlastních stanov, stačí stanovy od družstva neschválit, pro začátek se řídit vzorovými a mít čas na vypracování změn do dalšího shromáždění.
  2. Já osobně z vlastních zkušeností družstvo jako správce nedoporučuji, ale to záleží na vašich konkrétních podmínkách. Tady to probíhá tak, že družstvo se nestará, zařídí maximálně pár havarijních oprav, vše zadává spřáteleným, leč drahým a nekvalitním firmám, na smlouvu o správě mají až 1,5 roku výpovědní lhůtu, v úředních hodinách se doprošujete a lítáte od čerta k ďáblu a podobně. Doporučuji zjistit si místní správcovské firmy, vyžádat si reference a poptat se v jimi spravovaných domech na spokojenost. Vysvětlit lidem a odhlasovat.
  3. Volbu výboru ani kontrolní komise nelze považovat za vzpouru. Že se na prvním shromáždění volí výbor a další orgány dle stanov, říká §9 odst 8) ZoVB. Čili pokud schválíte vzorové stanovy nebo neschválíte žádné a budete se vzorovými řídit podle zákona, je volba výboru a kontrolní komise automatickým důsledkem. Je nutné mít jenom připravené alespoň tři lidi do výboru a tři do kontrolní komise. Pokud družstvo bude proti kontrolní komisi jakkoli protestovat, neberte ho jako správce v žádném případě.
  4. Vyplývá to snad jasně z toho, že se jedná o shromáždění vlastníků jednotek. Vlastníkem nepřevedených jednotek je družstvo. To jako právnická osoba musí někoho konkrétního pověřit. Pokud tímto pověřencem nejsou jednotliví družstevníci, nemají na schůzi vlastníků co dělat, maximálně jako hosté bez hlasovacího práva, pokud je tam připustíte.
  5. Jako předsedkyně SVJ mám s jednáním s vlastníky bohužel stejné zkušenosti, že se o dění moc nezajímají. Nicméně je jim potřeba vysvětlit, že se jedná o jejich majetek, a pokud tomu nerozumí nebo nemají čas, ať někoho za sebe zmocní. Jinak se stejně budou muset řídit tím, co odhlasovali ostatní, tak ať to aspoň ovlivní. Revolta to není, prostě družstvo má jiné priority než soukromí vlastníci. Nebojte se hájit svá práva, družstvo se hájit ta svá rozhodně žinýrovat nebude.

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.