Vložil Cenek, 27. Listopad 2009 - 10:55

Dík za rychlou odpověď, která nejlépe reaguje na moje konkrétní otázky. Nicméně zejména v prvním odstavci vyznívá velmi pesimisticky (k nadějím, jak se my, amatérští vlastníci, v tomto přelomovém bodě vzniku SVJ utkáme s profíky mateřského družstva, které bývá zastupováno jejich JUDrem a na místě budeme obtížně reagovat na to, co vytasí). K jednotlivým odstavcům Vaší odpovědi:

  1. Nejen my (s námi připravovanou verzí stanov), ale i družstvo s jimi navrženou verzí stanov potřebují získat pro schválení té či oné verze 75% hlasů PŘÍTOMNÝCH VLASTNÍKŮ (nebo 75% všech vlastníků)?
  2. Družstvo (očekávající, že si podrží roli Správce – a z naší strany nejsou zásadní výhrady, pokud se sestaví odpovídající smlouva)) je si vědomo, že nemůže přehnat přetvoření stanov zcela ke svému obrazu, proto vychází ze Vzorových stanov, jen je řádně zpřeházelo (a tím znepřehlednilo porovnávání obsahů). Co podstatného návrh stanov družstva nezahrnuje, je zahrnutí Kontrolní komise, což my naopak považujeme za nesmírně užitečné po předchozím zcela neprůhledném fungování družstevního výboru (nemá jít o opoziční funkci KK, ale dohledový, činnost potvrzující, ale na výboru nezávislý orgán, s právem přístupu k informacím a možností např. podat na členských schůzích SVJ svoji zprávu).
  3. Počítáme s přípravou jak návrhu kandidátky členů výboru, tak KK – proto ten dotaz na úskalí při vlastní ustavující čl. schůzi SVJ a na doporučení provést potřebnou přípravu (byť to bude v našich podmínkách interpretováno jako vzpoura).

Proč, proboha, nelze postupovat bezkonfliktněji a před schvalující člen. schůzí SVJ není svolateli dána také povinnost/dopo­ručení informovat transformující se objekt o náležitostech s tím spojených a svolání přípravné schůze, kde se věci vysvětlí, prodiskutují a připraví tak, aby vlastní ustavující schůze byla pouze potvrzením demokraticky dojednaných záležitostí (stanov, výboru, správce atd.). Asi je to příliš logické a eliminovalo by to chytračení, lobování atd.

4. Vyloučení účasti nevlastníků z přípravného a schvalovacího procesu ustavení SVJ je pro nás velmi podstatné potvrzení; lze toto kromě Vašeho názoru a logiky věci opřít o nějaký paragraf ?

5. To jste mi už potvrdil, že příprava je vhodná, opět – v našich podmínkách to bude vypadat jako revolta (bohužel pro velkou část současných vlastníků jednotek vše skončilo zapsáním jejich jednotky do Katastru nemovitostí a jinak dál trpně a z nevědomosti považují vše za uspokojivé.

Ještě jednou děkuji za Vaše poznámky a doporučení a ujišťuji Vás, že cílem nás pár iniciativních vlastníků není zbořit vše co souvisí se stávajícím fungováním objektu, ale využít založení SVJ k transparentněj­šímu hospodaření s majetkem, který vlastníme.

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.