Vložil PeDuPles (bez ověření), 26. Listopad 2009 - 12:45

Na zakládající schůzi za těchto podmínek máte velkou nevýhodu v tom, že jak na schválení stanov, tak na změnu správce potřebujete 75% přítomných hlasů. Což znamená, že při samozřejmé přítomnosti zastupujícího člena družstva byste museli mít 100%-ní účast vlastníků (fyzických osob) a navíc by všichni tito vlastníci museli hlasovat shodně.

Pokud se vám nelíbí družstvem navržené stanovy a nemáte v podstatě nic proti vzorovým, pak stačí stanovy prosazované družstvem neschválit (§9 odstavec 10). Jinak je nutno připravit stanovy svoje a zároveň zajistit jejich podporu 100% fyzických vlastníků. Totéž o změně správce.

Samozřejmě je dobré mít také připravené lidi do orgánů. Jinak se vám je téměř jistě pokusí vybrat družstvo a vnutit tam svého zástupce. Zde vám stačí 50% všech, ale je také lepší mít odsouhlaseno předem. Nedopusťte nezvolení orgánů, zůstalo by družstvu!!!

Družstevníci nemají na schůzi co dělat, pokud nemají plné moci na hlasování za podíly odpovídající jimi obývaným jednotkám podepsané statutáry družstva. Většinou ale družstvo uděluje plnou moc jednomu člověku za celý svůj podíl.

Neoficiální schůzi vlastníků – fyzických osob si můžete klidně před shromážděním udělat a jak asi vyplývá z předchozího, pokud nechcete skákat jak družstvo píská, bylo by to velice vhodné. Domluvit tam jednotný postup, vypracovat stanovy nebo se rozhodnout pro vzorové, zvolit správce a osoby do orgánů, a hlavně zajistit 100%-ní účast na první schůzi (včetně udělení plných mocí od těch, co se nemohou zúčastnit osobně).

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.