Vložil lake, 5. Únor 2010 - 16:26

Paní Manuelo,

Váš požadavek je absurdní: mám Vám dokázat, že zákon určitou věc nezakazuje. Jak to mám podle Vás udělat? Citací všech přijatých dosud platných právních norem od r. 1920?

Zákonodárce v ZoVB nedefinoval předmět činnosti SVJ ani pozitivně (seznamem konkrétních povolených činností), ani negativně (seznamem konkrétních zakázaných činností). Jste to vy, kdo chce vymezit a omezit činnost SVJ. Je tedy na Vás, abyste nějak (z některého zákonného předpisu, z analogie či z judikátu) dovodila oprávněnost Vašeho zásahu do autonomie rozhodování, která je garantována právě v ZoVB.

Představme si: jste členkou společenství, já předsedou, vlastníci si právě svobodně odhlasovali chov opiček a úklid sněhu. Pak máte možnost obrátit se na soud. Jaké argumenty tedy soudu předestřete? Čím doložíte svůj názor? Jaký judikát Nejvyššího soudu či Ústavního soudu v argumentaci použijete?

Víte určitě, že na soud se můžete obrátit do šesti měsíců, pak vaše právo přehlasovaného vlastníka zaniká (§11 odst. 3 ZoVB). SVJ pod mým vedením tedy bude krmit opičky a uklízet chodník, přestože s tím bytostně nesouhlasíte.

Je to právě vlastník nesouhlasící s většinovým rozhodnutím, kdo musí nést důkazní břemeno. Zatím jste je neunesla, soudě podle absolutního nedostatku Vaší argumentace. I Váš argument tedy odmítám: nejsem to já, kdo by byl povinen něco dokazovat...

lake

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.