Vložil lake, 8. Listopad 2009 - 16:27

Pane Právníku, buďte prosím konkrétní ...

Samozřejmě, že pokyny nemohou jít proti zákonu, a také proti zákonu nejdou. Jsou zcela v souladu se ZoVB. Jak správně upozorňujete, jde o interní předpis ČÚZK. Český úřad zeměměřický a katastrální pomocí Pokynů jednotně vykládá zákon na území ČR (již od r. 2002) a zavazuje všechny katastrální úřady jednat tímto způsobem:

Čl. 3/1.3.3
(Automatický zápis do katastru jednotky spolu s pozemkem pod domem) se nevztahuje na jiné pozemky, i když jsou označeny v prohlášení jako pozemky věcně související s domem.

Čl. 3/2.3, poslední věta:
"Je-li vlastník jednotky i podílovým spoluvlastníkem pozemku (...) ve smyslu § 21 zákona o vlastnictví bytů, (...) katastrální úřad i bez ohlášení zapíše do katastru nemovitostí záznamem spoluvlastnické právo k předmětnému pozemku ve prospěch nabyvatele jednotky (...). Toto ustanovení se nevztahuje na další pozemky, i když jsou označeny v prohlášení jako pozemky věcně související s domem."

Pokud by tato interpretace zákona byla v rozporu s právem, jistě bychom měli již dostatek judikátů a ČÚZK by byl nucen svůj výklad ZoVB přehodnotit. Pokyny byly vydány v r. 2002. Od té doby byly do katastru vloženy desetitisíce převodů jednotek v režimu ZoVB. Já ovšem o žádném judikátu a odlišné interpretaci pojmu "pozemek" v ZoVB nevím, vy ano?

Jestliže pan Alfons dojde na katastrální úřad, prostě mu tu předzahrádku nezapíší k jednotkám, i kdyby je prosil nebo jim vyhrožoval. Jedině jako příslušenství domu, to už jsem psal.

lake

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.