Vložil Petr, 29. Září 2009 - 9:50

Názor městských (nikoli národně ústavních) památkářů, zjišťovaný kvůli instalaci plastu je takovýto:

„U nemovitosti, která je předmětem spoluvlastnictví podle zákona č. 72/1994 Sb., platí – Okna, jako součást hlavních svislých konstrukcí, jsou společnou částí domu (§ 2 písm. g zákona o vlastnictví bytů). Pokud by okna nebyla společnou částí, musela by být vymezena v prohlášení vlastníka jako součást jednotky – tento případ je ojedinělý. Za výměnu oken, která jsou společnou částí odpovídá právnická osoba – Společenství vlastníků jednotek“.

Názor katastru: "Společné části domu vymezeny v § 2 písm. g) zákona o vlastnictví a příkladmo uvedeno, které části jsou společnými. Okna zmiňována v cit. ust. nejsou, takže není jasně stanoveno, že by byla společnými částmi. Žádná judikatura se tímto problémem nezabývá a odborná částečně – Vlastnictví bytů a nebytových prostor /T.Dvořák/, str. 64: Pokud prohlášení určuje okna za součást jednotky, je taková klauzule platná, neboť nelze z mlčení zákona dovodit její neplatnost. Vlastník jednotky je oprávněn a povinen k údržbě oken sám z vlastních prostředků; tím není dotčena jeho povinnost vyžádat si předchozí souhlas všech vlastníků ke změnám, kterými se mění vzhled domu. Jestliže prohlášení v tomto směru mlčí, pak je odvoditelný závěr, že se jedná o součást společných částí. O údržbě oken v takovém případě rozhodují vlastníci a úhrada se provádí z prostředků dlouhodobé zásoby na opravy a investice, ledaže se vlastníci dohodnou jinak. …. Pokud jsou okna označena v prohlášení za součást společných částí, pak lze vlastníkovi jednotky výměnu oken nařídit i proti jeho vůli.

V případě, že chcete změnit prohlášení vlastníka ohledně oken, nejedná se o změnu ve smyslu ust. § 11 odst. 7 zákona (změna se netýká velikosti spoluvlastnických podílů na společných částech) a není ji proto nutné ohlašovat katastrálnímu úřadu“.

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.