Vložil lake, 26. Duben 2010 - 3:10

Je zajímavé, že někteří jazykozpytci nacházejí v ZoVB věci, které v něm nejsou. Jiní pak tyto nesmysly (*) od nich opisují, stále dokola. Příkladem je naprosto zbytečné dumání o právu svolat shromáždění.

Podle § 11 odst. 1 ZoVB "shromáždění se sejde z podnětu výboru nebo pověřeného vlastníka nebo vlastníků jednotek, kteří mají alespoň jednu čtvrtinu hlasů."

Zákon nijak neupřesňuje tento "podnět". Takovým "podnětem" může být písemná pozvánka doručená členům společenství nebo vyvěšená v domě (v souladu s konkrétními stanovami). Takže si shrňme:

  • Všechny osoby vyjmenované v § 11 odst. 1 ZoVB mají právo přímo svolat shromáždění, protože ze znění ZoVB nelze dovodit opak.
  • Ze zákona nelze dovodit, že by jedna čtvrtina hlasů byla oprávněna pouze "podat podnět ke svolání" někomu jinému (statutárnímu orgánu).
  • Zákon však takový postup nevylučuje, blíže viz konkrétní stanovy.

lake

--------------------------------------------------------------------
(*) Uvádím příklady výmyslů, které jednotliví diskutující napsali na toto téma v rozmezí let 2008-2010. Všiměte si, že používají termín "dát podnět ke svolání", který ovšem ZoVB nezná (!!!). Stokrát opakovaná lež žije už vlastním životem ...

"Je třeba důsledně rozlišovat (1) právo dát podnět ke svolání shromáždění (2) a právo shromáždění přímo svolat. Zákonodárce toto úmyslně rozlišuje."
(Anonymous Emanuel 13. Březen 2008 - 11:41]

"... co uvádí ZoVB: je třeba nejprve prokazatelně dát podnět ke svolání schůze, potom vyčkat zákonem stanovenou dobu, a teprve když statutární orgán nekoná, jsou iniciátoři oprávněni svolat schůzi přímo a vést ji."
(Anon (bez ověření), 5. Listopad 2008 - 9:44)

"vlastníci s 26,7 % podílem nemohou shromáždění přímo svolat, mohou pouze dát podnět ke svolání a teprve když tomuto podnětu není vyhověno, mohou shromáždění sami svolat. Přesnější formulace je v ZoVB."
(Čtenář (bez ověření), 24. Červen 2009 - 17:02)

"Zákonodárce jasně od sebe odlišuje oprávnění „svolat“ a dát „podnět ke svolání“ orgánu společenství. Pokud by to mělo být totéž, zákonodárce by tato dvě oprávnění od sebe pojmově nerozlišoval"
(FrantaK (bez ověření), 16. Září 2009 - 8:19)

"Podstatné zde je, že zákon vymezuje okruh těch, kdo mají právo dát podnět ke svolání tomu, kdo je oprávněn orgán svolat, ale nemusí současně být sami oprávněni orgán přímo svolat."
(FrantaK (bez ověření), 11. Říjen 2009 - 8:49)

"ZoVB zjevně používá termíny dva odlišné termíny „svolat“ a „dát podnět ke svolání“ proto, že je chce od sebe jasně a zřetelně odlišit, aby snad někdo nemohl dovodit, že se jedná o totéž."
(Manuela (bez ověření) 19. Březen 2010 - 9:51)
--------------------------------------------------------------------

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.