Vložil Volný (bez ověření), 30. Říjen 2016 - 12:53

Napsal jste: „Výtah se stal společnou částí domu, ale nepoužívají ho všichni vlastníci, takže ho financovali jen někteří, proto výtah vlastní skupina provozovatelů výtahu – členů SVJ. SVJ nevlastní ani dům, ani výtah, ale spravuje obojí.“

To je naprostý nesmysl zjevně odporující NOZ. Píšete, že výtah se stal společnou částí domu a že výtah vlastní skupina provozovatelů výtahu. Pokud je výtah společnou částí domu, tak ho spoluvlastní všichni vlastníci podle výše spoluvlastnického podílu zapsaného v katastru. A to i v případě, že slouží některá ze společných částí jen některému vlastníku jednotky k výlučnému užívání a výše příspěvku je stanovena se zřetelem k povaze, rozměrům a umístění této části a rozsahu povinnosti vlastníka jednotky spravovat tuto část na vlastní náklad.

Úprava bytového spoluvlastnictví nepřipouští společnou část domu, která by byla ve spoluvlastnictví jen některých vlastníků. Společná část domu je ve spoluvlastnictví všech vlastníků podle spoluvlastnického podílu zapsaného v katastru nemovitostí, i když na správu některé společné části domu určené k výlučnému užívání příspívají jen někteří vlastníci.

U příkladu toho ručení nejde o strašení, nýbrž příklad toho, že nelze při správě domu tj. i společných částí domu aplikovat ustanovení bytového spoluvlastnictví a zároveň ustanovení přídatného spoluvlastnictví, protože jsou mnohdy v rozporu.

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.