Vložil Matějka Jaroslav, 25. Červen 2009 - 18:31

Vážený pane Čtenáři,

nastudujte prosím zákon č.563/1991 Sb. v platném znění, např.§18, dále vyhlášku č.504/2002 Sb.

Poté nastudujte zákon č.72/1994 Sb., např.:

  • §13 – jestliže každý vlastník ručí, tak každý vlastník odpovídá za každý účetní výkaz, který statutár podepsal,
  • §15 – jestliže vlastníci si určí výši záloh (ne statutár), tak vlastníkům přísluší kontrola a možnost vyjádřit se ke způsobu čerpání, tedy „zprávě o hospodaření“.

Nastudujte Občanský zákoník, zde se dozvíte a lehce odvodíte, že statutární zástupci spravují cizí majetek/finanční prostředky na základě §15 odst.4 ZoVB, a o společné věci rozhodují všichni zůčastněni – tedy vlastníci. (Jestliže poskytuji své finanční prostředky jako zálohu, mám právo být informován, jak byly tyto použity. Nebudu-li informován, nemohu ručit za závazky a nemusím nikomu zálohu poskytovat, jelikož nebyla poskytnuta informace = zpráva o hospodaření = jak bylo s finančními prostředky naloženo.)

Skutečnost, že řada společenství nemá ve stanovách rozpracované ustanovení o hospodaření a účetnictví či vnitřní směrnici o hospodaření a účetnictví je věcí daného společenství = vlastníků, kteří při „problémech“ statutárům nic neprokáží.

Pozn.: Účetní závěrka dle §18 zákona č.563/1991 Sb., v platném znění, je veřejnou listinou, která se zakládá do sbírky listin u příslušného KS.

Jednoduše řečeno: „povinnosti“ vlastníka hradit zálohy se musí vyrovnat právem „kontrolovat“ účelu užití.

Matějka

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.