Vložil FrantaF, 22. Červenec 2009 - 19:10

Výhrady k vyhlášce jsou vyslovovány již dlouho, měření spotřeby tepla a rozdělování nákladů za teplo jsou zpochybňovány. Navrhovaná řešení nebudí velkou důvěru a většinou se snaží pouze upřesnit jistý podíl úniků. Vyhláška je snad nedokonalá, ale platí a dovoluje také odlišnosti po dohodě všech nájemníků. Je to asi proto, že profesionální firmy poskytují přesné údaje, vycházející z hodnot, označovaných jako nevěrohodné a neobjektivní. Spory o tom, zda je vůbec možné v praxi dosáhnout objektivního výsledku zpochybňují samou podstatu rozdělování. Cílem je přiblížit se optimálnímu rozdělení nákladů a zachovat zainteresovanost na odstranění zbytečného plýtvání. Malá společenství ztrácí zájem kupovat služby, jejichž produkt je pochybný a mohou dojít k následnému závěru.

Vyhláška dává poměrně malý prostor diferenciaci, z důvodu ochrany nájemníků před neoprávněným nákladem na teplo, protože připouští nedokonalost měření a výsledků výpočtů na jejich základě. Můžeme se tedy pokusit o vlastní řešení, třeba stejně pochybné, ale které zvládneme sami. Zvláště v případě, kdy máme všichni téměř shodné podmínky bydlení a větší počet bytů (v našem případě 48) a pouze tři skupiny místností, znevýhodněných z hlediska polohy místnosti v domě, tedy přízemní, střední a podstřešní. Navíc je jejich počet 12, 24 a 12 poměrně dostatečně vysoký, abychom mohli předpokládat, že průměrné chování a nároky na tepelnou pohodu nájemníků v jednotlivých skupinách jsou srovnatelné. Máme měření tepla, regulační ventily na topných tělesech, každý může mít svou odpovídající pohodu.

Pak stačí výsledky měření v jednotlivých místnostech upravit vypočítaným koeficientem, který posune průměry naměřených hodnot za uvedené tři skupiny na stejnou hodnotu. Při poměru dělení základní a spotřební složky 50:50 ukazují praktické výsledky zkušebně určené z hodnot několika minulých let, že se vypočtené náklady bytů pohybují v celém povoleném rozsahu vůči průměru na jednotku plochy. Jednotlivé byty se někdy dostanou mimo hranici povolené odchylky 40%. Ty pak musí být dodatečně korigovány, samozřejmě při zachování poměru nákladů u ostatních bytů. Výpočet pro jedno společenství provede středoškolák s jakýmkoliv počítačem. Výsledek takového rozdělení může být stejně pochybný jako ostatní, která se běžně tímto přívlastkem označují, ale může být vyhovující v případech, který jsem popsal a není v rozporu s vyhláškou.

Uvedený článek je užitečnou osvětou pro zájemce o tuto problematiku, ale společenství vlastníků by uvítala také praktické rady, jak složitý pochybný postup nahradit jednodušším, třeba stejně pochybným ale přístupnějším postupem, do doby konečného vyřešení problému.

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.