Vložil N. Klainová (bez ověření), 12. Květen 2009 - 12:57

Za vedení účetnictví odpovídá výbor. Kdyby si členové výboru přečetli alespoň úvod k rubrice Základy účetnictví, zjistili by, že je více „účetních“, kteří jsou schopni vydávat za účetnictví kdejaký paskvil a brát za to docela slušné peníze.

Účetní, který si ani nezjistí, jak má vypadat účetní závěrka předkládaná shromáždění ke schválení, patří mezi skupinu účetních diletantů, kvůli kterým jsem celou rubriku Základy účetnictví zavedla.

Vlastníkům jednotek ve Vašem domě se hodně divím, že jsou ochotni platit za zmetky. Vaše účetní by měla mít po ruce vyhlášku č. 504/2002 Sb. a obhájit svoji účetní závěrku tak, že srovná předložené údaje s položkami v příloze č. 1 -Rozvaha a v příloze č. 2 Výkaz zisku a ztráty. Vyhotovenou přílohu (třetí povinnou část účetní závěrky) může porovnat s § 29 a 30 vyhlášky.

Dokud to neudělá a nedokáže všem, že těch 6 zůstatků představuje účetní závěrku sestavenou v souladu s právními předpisy, neměla by za svoji práci dostat ani korunu.

Protože výbor odmítá Vaše argumenty podložené účetními předpisy, trvejte na tom, aby bylo v zápisu ze shromáždění jmenovitě uvedeno, kdo hlasoval proti schválení účetní závěrky.

Účetnictví je často chápáno jako zbytečné a nákladné otravování členů SVJ. To je skutečně pravda, pokud je svěřeno lidem, kteří se vydávají za účetní, aby plodili nesmysly a brali za to peníze.

Jen správně vedené účetnictví slouží k ochraně majetku vlastníků.

Pokud to někdo nechce pochopit, neměl by se divit, jako někteří návštěvníci těchto stránek, že příspěvky na správu nejsou nikde vidět, že jsou utráceny a nikdo neví, za co apod. Ale o tom tu už bylo psáno dost, stačí se začíst.

N. Klainová

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.