Nový zákon o vlastnictví bytů a nebytových prostor

V srpnu roku 2005 vláda schválila nový zákon o vlastnictví bytů a nebytových prostor. Zákon měl začít platit od března 2006, což se nestalo. Jak pokračuje schvalování zákona – na to se můžete podívat na stránkách Poslanecké sněmovny. Také se můžete podívat na komentář k návrhu zákona.

    Vložil Anonymous, 6. Březen 2007 - 10:05

    Návrh nového zákona o vlastnictví bytů už není na stránkách poslanecké sněmovny. Najít se dá na stránkách MMR. Jsou v něm dost zajímavé návrhy, některé pro mne docela nepřijatelné. Např. ten, že příspěvky do tzv. „fondu oprav“ mají být příjmem SVJ a současně zálohově poskytovanými příspěvky. To je dost vážný účetní nesmysl, nebo snad někdo ví, jak by zaúčtoval zálohově placený příspěvek přijatý na běžný účet SVJ zároveň do vlastních i do cizích zdrojů?

    N. Klainová

    Vložil Anonymous, 6. Březen 2007 - 10:47

    Paní Klainová, nový zákon o vlastnictví bytů je na stránkách Poslanecké sněmovny, v části Dokumenty, jiné volební období, IV. volební období 2002–2006 jako tisk 1 118. Nicméně spadl pod stůl, protože nová Poslanecká sněmovna řeší nové zákony předkládané zejména novou vládou. Na MMR visí jen jako vzpomínka na minulost, o tom, že by se měl dále projednávat zatím zprávu nemám.

    P.S. Vaše publikace je jedním z mála zdrojů, kde lze načerpat informace o přízraku s názvem SVJ. Vítejte na těchto stránkách.

    Hezký den!

    pavelsvj@centrum­.cz

    Vložil VSVJ (bez ověření), 20. Září 2008 - 17:37

    Znáte někdo odpověď? V návrhu zákona je uvedeno, že sklepní koje budou patřit společenství. My je máme v kupní smlouvě a patří k bytu, v čem není vůbec žádný problém. To nám je pan navrhovtel zespolečenští? Po schválení zákona v tomto znění budu mít poprvé čest obrátit se na Ústavní soud.

    V

    Vložil Pavel, 20. Září 2008 - 21:11

    Nevím z jakého návrhu ZoVB uvádíte svá tvrzení.

    Já v návrhu, který visí na MMR, takovou věc nečtu.

    V § 4/k se pouze uvádí, že sklepní koje jsou vymezenou společnou částí domu. Podle přechodného ustanovení v § 57 dovozuji, že pokud byly sklepní koje společnou částí domu, tak podle nového ZoVB budou vymezenou SČD (to není žádná majetková změna, pouze lepší popis situace).

    Nečtu tam, že by sklepní koje měly patřit SVJ (prosím citujte §).

    Pokud byly sklepní koje ve vlastnictví člena SVJ, tak se podle mne nic nemění. Dovozuji to z § 57/1 návrhu ZoVB: „§ 57 (1) Nestanoví-li tento zákon jinak, řídí se jeho ustanoveními také právní vztahy vzniklé podle dosavadních právních předpisů o vlastnictví bytů přede dnem nabytí účinnosti tohoto zákona; vznik těchto právních vztahů, jakož i nároky z nich vzniklé přede dnem nabytí účinnosti tohoto zákona, se však posuzují podle dosavadních právních předpisů o vlastnictví by­tů.“

    MMR, se skromností sobě vlastní, tam stále, i když slíbilo, nedalo důvodovou zprávu. Ta by to mohla lépe objasnit.

    Hezký den!

    Pavel

    Vložil anomynus ab (bez ověření), 22. Září 2008 - 9:00

    V novém ZoVB jsou definovány nově vymezené společné části domu, kde jsou uvedeny také balkony. V zákoně 72/1994Sb byly balkony součástí bytů, ale nezapočítávaly se do podlahové plochy. Cituji z prohlášení vlastníka vloženého na KÚ: „Balkony jsou součástí převáděných bytů, i když se do podlahové plochy bytové jednotky ve smyslu zákona č. 72/1994 Sb nezapočítávají“. Již zde bylo diskutováno, že nový ZoVB má odstranit „nespravedlnost“, kdy do příspěvků na správu (opravy a udržování)nep­řispívají vlasníci bytových jednotek s balkonem na jeho opravu a tak se na opravách podílejí všichni, tedy i ti co balkon nevlastní. Pokud se balkony stanou vymezenou společnou částí domu, potom by skutečně došlo k vyvlastnění a pokud zůstane vše „při starém“, potom se vlastníci balkonů nebudou podílet na opravě „svého“ balkonu. Tím se tedy původní důvod pro změnu v prohlášení vlastníka stává neopodstatněným. Nebo je to jinak ?

    Vložil G.X, 21. Září 2008 - 12:29

    Myslím, že spousta přispěvatelů zaměňuje pojem společné části domu s pojmem majetek SVJ 

    Druhá věc je definice sklepní kóje tj. kde je hranice mezi tím , co je kójí a co již místností – nebytovým prostorem.

    G.X.

    Volby prohlížení komentářů

    Vyberte si, jak chcete zobrazovat komentáře a klikněte na "Uložit změny".