Vložil Justitianus, 25. Březen 2023 - 15:34
  • Tonda: „Jestli jsem to pochopil správně, v každém případě potřebujeme předsedu z řad majitelů …“

Ne. Nepochopil jste to správně.

Tondo, vy potřebujete v první řadě zvolit statutára nebo statutáry. Napsal jsem Vám to už v prvním příspěvku na začátku diskuse. Jedině statutáři pak mohou efektivně zajistit jak správu právnické osoby SVJ, tak i (skrze ni) správu vašeho majetku. Nikdo zde netvrdil by musel/museli být z řad vlastníků jednotek.

Nejste nijak omezeni ve volbě osoby/osob statutára/sta­tutárů. Mohou to být příbuzní vlastníků jednotek, budoucí dědici, nebo i zcela cizí osoba, která převezme předsednictví jako svůj džob za pravidelnou měsíční úplatu (externí předseda). Taková cizí osoba ovšem nebude mít ŽÁDNOU motivaci aby šetřila vaše peníze.

Pokud snad máte ve stanovách definovaný statutární orgán kolektivní (výbor), pak je možno nechat řízení a veškerou práci na předsedovi výboru. Ostatní členové výboru budou prakticky jen dohlížet na jeho práci (ovšem odpovědnost budou mít i oni).

Profesionál dá ovšem přednost tomu, aby byl zvolen jako jediný „předseda SVJ“, aby měl volné ruce a aby se vyhnul přímému dohledu vlastníků. Předsedou SVJ může být jak fyzická osoba, tak i právnická osoba. Bude-li to FO, pak nejspíše přehodí správu domu na spřízněného smluvního (externího) správce. Bude vám z tohoto důvodu nutit nové stanovy se zvýšenými pravomocemi předsedy SVJ.

Justitianus

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.