Vložil Justitianus, 23. Březen 2023 - 13:18
  • Květa: „Lze tedy v tomto případě platit advokáta z vybraných příspěvků vlastníků na správu?“

Neurčitý dotaz.

Až upřesníte kdo žaluje koho a čeho přesně se žalobce domáhá, pak bude možné pokusit se o odpověď. Obecně mohu poznamenat jenom toto: Jsou tři druhy sporů.

 1  Spory ve věcech jednání shromáždění společenství vlastníků a sporů z toho vzniklých, s výjimkou sporů o příspěvky na správu domu, sporů o zálohy na úhradu za služby, a způsobu rozúčtování cen služeb: ty začínají rovnou u krajského soudu. Náklad na tento spor je nákladem na vlastní správu právnické osoby SVJ. Z čeho se hradí – to musíte vědět vy. Já neznám vaše stanovy a účetní postupy.
 2  Spory ostatní vnitřní: ty začínají u okresního soudu (krajský soud je případně soudem odvolacím). Náklad na tento spor je nákladem na správu cizího majetku (správu domu a pozemku). Proto se hradí z příspěvků na správu domu a pozemku.
 3  Spory vnější, SVJ proti státu a orgánům státu: zpravidla jsou řešeny u správních soudů. Náklad na tento spor se hradí ze zdroje určeného podle předmětu sporu.

Vy jste ale napsala, že se soudí předseda. Celý spor se tedy nijak netýká SVJ. Náklady v průběhu sporu si samozřejmě hradí ten kdo se soudí. Proč se o to vůbec zajímáte? Nijak se to netýká ani Vaší osoby, ani Vašeho majetku.

Justitianus

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.