Vložil Krupp, 21. Březen 2023 - 20:11

Podíval jsem se o starších příspěvků a zjistil, že Justitian svůj příspěvek vylepšil o několik blbů, hlupáků a podobných termínů a hlavně ho přepracoval tak, že je mnohem zmatenější, než byl ten původní. Hypotetický problém, který se řešil, spočíval v tom, že SVJ udělalo chybu, instalovalo některým vlastníkům skla, na která nemají nárok a tím jim vlastně poskytlo dar. A chce chybu napravit. K tomu jen dvě připomínky.

A/ Koupi kožichu manželce a podobné trestné činy, které zmiňuje Justitian, tu neřešíme.
B/ Napravit to jde dvěma způsoby

  1. obdarovaní vlastníci dar vrátí. Každý vrátí 100 Kč, tedy dohromady 90Kč. To zřejmě naráží na problém, že je těžké další peníze od vlastníků získat, když na příspěvcích je zřejmě víc než dostatečná suma.
  2. vlastníci se zřejmě dohodli, že si dar nechají a a zbývající vlastník dostane odpovídající (stejnou) kompenzaci. Zde se není možno bavit jen o částce za skla, protože ke snížení vybrané sumy na účtu záloh dojde jak o sklo, tak o kompenzaci. Tedy 900 Kč vydaných za dar (sklo) 9 vlastníkům a 100 Kč vyplacených jako kompenzaci panu Novákovi. Ať počítám, jak počítám, je to 1000 Kč.

vzorec K = D * Pk / Pd
K – kompenzace
D – výše daru
Pd – součet podílů obdarovaných vlastníků
Pk – podíl toho, kdo dostává kompenzaci

Tento vzorec by bylo nutno použít v případě, že všichni vlastníci nemají stejné majetkové podíly.

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.