Vložil Krupp, 19. Březen 2023 - 0:28

Zřejmě je další diskuze zbytečná, takže ještě naposled.
Nemám problém diskutovat jen o případu B – okna nejsou společná. Vlastníci pan První, pan Druhý …až pan Devátý dostanou skla, každý za tis. Kč. Tato skla jim SVJ zaplatilo neoprávněně, každému za 100 Kč. Panu Novákovi musí bez jakékoliv pochyby vrátit stejnou částku. Dohromady tedy SVJ vydá 1000 Kč, každý se na ní podílí příspěvkem 100 Kč a nikdo není nijak ošizen.
Pokud úkol počítán obecně pro různé byty zní vzorec vzorec takto:

vratka = C / Pz * Pn tedy v tomto případě 900 / 0,9 * 0,1 = 100
Pz – podíly bytů, jimž bylo něco vyměněno
Pn – podíl, připadající na vlastníka, jemuž je nutno jeho finanční účast vracet

Nebudu nikoho urážet úvahami o obsahu jeho hlavy. Každý kdo chce, má možnost se nad oběma vzorci zamyslet a spočítat si to třeba jen pro polovinu vyměněných skel. Nebo třeba ten případ otočit. Vyměnit jen jedno sklo z deseti. V tom případě podle vzorce Justitiana dostane každý vráceno 10 Kč, pan První má vyměněné sklo za 100 Kč a podílel se na jeho výměně částkou 10 Kč. Ostatní mu na něj přispěli každý rovněž částkou 10 Kč. Zdá se to někomu v pořádku? Je v pořádku, že výsledek se mění podle počtu vyměněných skel??

Podle vzorce uvedeného zde, se vrátí každému, kdo sklo vyměněno nemá, 100 Kč. V jakémkoliv případě. Výsledkem je, že ten, kdo má vyměněné okno se na něm podílí částkou 100 Kč a ten, kdo ho vyměněno nemá se podílí částkou 0. Podle mého – dobré.

Posuďte každý, co je správně.
Přeji všem hezký den.
Ajnštajn, jak mě nazval Justi

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.