Povolit nájemci si zřídit trvalé bydliště

Vložil Anonymous, 9. Říjen 2008 - 21:41 ::

Dobrý den, vystavuji se nějakým komplikacím, když si nájemník mnou pronajatého bytu v něm zřídí trvalé bydliště? Má malé děti a ty nevezmou do školky, když nemá ve městě trvalé bydliště. Na úřadě ji nijak neporadili. Ve smlouvě mám zakotveno, že si trvalé bydliště u mě zřídit nesmí, ale někde jsem četl, že ji v tom ani nemohu bránit, má na to právo. Prý je to jen administrativní krok a nevzniká jí tím žádné právo na byt ani nárok na náhradní bydlení. Jaký na to máte názor? Díky Bajzmen

    Štítky (beta): Přidejte nový štítek vepsáním, smažte kliknutím na křížek (pouze pro přihlášené). Zobrazte další diskuse s daným štítkem kliknutím na štítek. Seznam štítků.

    Vložil kk (bez ověření), 19. Duben 2016 - 3:22

    Trvaly pobyt je zapsany v obcance

    Jak docilim po odstehovani najemce, ze si pujde vymenit obcanku a vymaze z obcanky trvaly pobyt?

    Resp. jak mu zneplatnit obcanku?

    Vložil kolemjdouci (bez ověření), 1. Březen 2012 - 9:37

    zruseni trvaleho bydliste muze vlastnik bytu, po prokazani ze dotycna osoba se tam jiz nezdrzuje…viz http://www.nemovitosti.cz/…najemcu.html

    1. zaniklo-li užívací právo občana k objektu nebo vymezené části objektu, jehož adresa je v evidenci obyvatel uvedena jako místo trvalého pobytu občana a neužívá-li občan tento objekt nebo jeho vymezenou část.

    Ohlašovna rozhodne o zrušení údaje o místě trvalého pobytu podle odstavce c) jen na návrh vlastníka objektu nebo jeho vymezené části nebo na návrh oprávněné osoby Navrhovatel je v takovém případě povinen existenci důvodů uvedených v odstavci c) ohlašovně prokázat.

    Vložil MGM (bez ověření), 13. Únor 2009 - 9:33

    Dobry den, jake existuji pro mne hrozby, kdyz svymu najemci zridim trvaly bydliste (trvaly pobyt) v byte, ktery vlastnim? Pripadne exekuce meho moviteho majetku v byte je jedna vec, ale co jeste? Dale me zajima- v pripade ze z nejakeho duvodu (dle najemni smlouvy) ho budu chtit odstehovat, co musim udelat pro zruseni jeho trvaly bydliste v mim byte, pro pripad, ze sam to odmitne udelat? Mam na to vubec pravo a jake on muze mit naroky? Dekuji a tesim se na brzkou odpoved.

    Vložil Anonymous1 (bez ověření), 28. Prosinec 2013 - 19:45

    Když tam bude bydlet, tak mu tam nemůžete zrušit trvalý pobyt. Trvalý pobyt mu nemůžete zrušit, když ho budete chtít odstěhovat, ale až poté, kdy se odstěhuje nebo bude odstěhován, pokud se tedy sám nepřihlásí k TP jinde.

    Vložil Petr, 10. Říjen 2008 - 10:28

    Pozor, pozor http://www.pravnik.cz/…vyuziva.html "Místem trvalého pobytu se podle zákona č. 133/2000 Sb. rozumí adresa pobytu občana v ČR, kterou si občan zvolí zpravidla v místě, kde má rodinu, rodiče, byt nebo zaměstnání. Závažným problémem souvisejícím s trvalým pobytem je také činnost soudních exekutorů. Ti se zaměřují na místa trvalého pobytu, která však se skutečnými místem pobytu nemusí mít nic společného. Stává se tak, že z bytu nebo domu jsou odvezeny i věci někoho jiného.“

    Vložil G.X, 10. Říjen 2008 - 5:37

    Úřad zapíše místo trvalého pobytu tomu, kdo prokáže užívací právo k bytu (což nepochybně nájemní smlouva je). Tolik zákon.

    G.X.

    Vložil Anonym (bez ověření), 13. Říjen 2008 - 17:25

    Stačí k prokázání užívacího práva k bytu podnájemní smlouva?

    Vložil Radomír Novák (bez ověření), 15. Červenec 2014 - 14:59

    Dobrý den, může se přihlásit k trvalému pobytu osoba která není napsána v nájemní smlouvě a není ani rodinný příslušník najemníka a musí mě o této změně informovat OU. Děkuji

    Vložil mostecak, 15. Červenec 2014 - 15:58

    Na úřadu musí dotyčný pouze „doložit oprávněnost užívání bytu“ a nebo se s dotyčným dostaví „oprávněná osoba“ a potvrdí svůj souhlas s přihlášením TB. Tou oprávněnou osobou nepochybně může být i nájemce, protože je nájemní smlouvou oprávněn byt užívat.

    Majiteli nemovitosti úřad pošle info se jménem a datem narození nově přihlášeného.

    Vložil # (bez ověření), 15. Červenec 2014 - 20:52

    „Majiteli nemovitosti úřad pošle info se jménem a datem narození nově přihlášeného.“

    Kterému? U nás je vlastníků nemotosti asi 120.

    #

    Vložil MartinII, 15. Červenec 2014 - 20:08

    Trvalý pobyt – přihlášení a odhlášení řeší zákon 133/2000 o evidenci obyvatel.

    Vložil Petr, 14. Říjen 2008 - 11:02

    Trvalý pobyt viz Zákon 133/2000 Sb., O evidenci osob. Nájem nejen bytu řeší zákon 40/1964 Sb., Občanský zákoník. Nájem uděluje vlastník věci (bytu). Podnájem je udělen nájemníkem podnájemníkovi. V nájmu je vhodné si vyhradit právo zákazu udělení podnájmu (§666).

    Vložil Miroslav Momchev (bez ověření), 13. Únor 2009 - 9:21

    Dobry den, omlouvam se, ale nevystihl jsem presne, jake jsou hrozby pro mne, kdyz svymu najemci zridim trvaly pobyt v byte, ktery vlastnim? Exekuce moviteho majetku v byte je jedna vec, ale co jeste? Dekuji a tesim se na brzkou odpoved.

    Vložil Anonymous1 (bez ověření), 28. Prosinec 2013 - 19:49

    Stejné, jako když si jej nechá zapsat na základě nájemní smlouvy sám.

    Kromě exekuce movitého majetku žádné – údaj o TP nezakládá žádná práva, ale je od užívacích práv (například založených vlastnictvím nebo nájemní smlouvou) odvozen.

    Volby prohlížení komentářů

    Vyberte si, jak chcete zobrazovat komentáře a klikněte na "Uložit změny".