Vložil Justitianus, 25. Leden 2023 - 8:20

Podle § 3 vyhlášky č. 268/2009 Sb., o technických požadavcích na stavby, platí, že bytem je soubor místností, popřípadě jedna obytná místnost, který svým stavebně technickým uspořádáním a vybavením splňuje požadavky na trvalé bydlení a je k tomuto účelu užívání určen.

O tom zda se jedná o byt z hlediska stavebně-technického rozhoduje výhradně stavební úřad svým veřejnoprávním „kolaudačním“ rozhodnutím.


Podle § 2236 zákona č. 89/2012 Sb. platí, že bytem se rozumí místnost nebo soubor místností, které jsou částí domu, tvoří obytný prostor a jsou určeny a užívány k účelu bydlení.

Určit část stavby k účelu bydlení je oprávněn pouze stavební úřad svým veřejnoprávním „kolaudačním“ rozhodnutím.


Podle § 37 zákona č. 256/2013 Sb., o katastru nemovitostí, platí, že vlastníci a jiní oprávnění jsou povinni d) ohlásit katastrálnímu úřadu změny údajů katastru týkající se jejich nemovitostí, a to do 30 dnů ode dne jejich vzniku, a předložit listinu, která změnu dokládá.

Listinou která dokládá změnu způsobu využití jednotky je veřejnoprávní „kolaudační“ rozhodnutí stavebního úřadu. Pokud katastráĺní úřad nevyžaduje k zápisu bytu tuto listinu, pak porušuje zákon.


Záznam v katastru o způsobu využití jednotky má pouze charakter deklaratorní, nikoli konstitutivní. Za zápis nepravdivého údaje odpovídá ten, kdo podal žádost obsahující lživé údaje. Jde o přestupekpokutou do 50000 Kč u nepodnikající fyzické osoby. Podle okolností může jít také o trestný čin podvodu. Například pokud jednotka je prodávána jako bytová podle údaje v katastru, avšak nikdy nebyla k tomuto způsobu využití zkolaudována rozhodnutím stavebního úřadu.

Zákon č. 256/2013 Sb., o katastru nemovitostí (katastrální zá­kon)

PŘESTUPKY
§ 57

(2) Fyzická, právnická nebo podnikající fyzická osoba se jako vlastník nebo jiný oprávněný dopustí přestupku tím, že d) neohlásí katastrálnímu úřadu ve stanovené lhůtě změny údajů katastru týkající se jeho nemovitosti podle § 37 odst. 1 písm. d). 

(3) Za přestupek podle odstavců 1 a 2 lze uložit pokutu do 50000 Kč. Je-li přestupek podle odstavců 1 a 2 spáchán právnickou nebo podnikající fyzickou osobou, lze uložit pokutu do 100000 Kč.

Soudím, že ustanovení o pokutách by se použilo i v případě, kdy osoba nepravdivě ohlásí katastrálnímu úřadu změnu údajů katastru týkající se jeho nemovitosti (tedy ohlásí změnu, která ve skutečnosti nenastala).



Justitianus

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.