změna užívání na byt - Jak formulovat? Ověřovat? Co KÚ, SÚ?

Vložil Odo, 24. Leden 2023 - 19:50 ::

Dobrý den,

máme nebytový prostor v bytovém domě (dle stávajícího PV je to „kancelář“), fakticky už dávno užívaný jako byt, který chceme změnit na byt i právně. Potřeba změny je daná tím, že na nebytový prostor nelze žádat o příspěvek na bydlení. Jak jsem si už načetl, je potřeba podle § 1169 OZ udělat písemný souhlas vlastníka dotčené jednotky, a za druhé souhlas většiny hlasů všech vlastníků jednotek. Dotazy:

1.) Nemáte na dokument(y) zachycující tyto souhlasy někdo nějaký vzor? Pokud ne, aspoň doporučení jakým stylem to psát? Stačí udělat to stylem A + B + C tímto souhlasí, aby se PV změnilo tak, že údaj o jednotce 123 se v něm mění z „X“ na Y“?

2.) Musí být všechny podpisy se souhlasy ověřené? Katastrální zákon se mi zdá vyznívat tak, že paušálně pro vše vyžaduje ověření. OZ ale naopak spíš vyznívá jako by ověření bylo nutné jen u souhlasu vlastníka jednotky (pro ostatní souhlasy nestanoví povinnou písemnou formu).

3.) Jak dosáhnu změny na byt na katastru? Napíšu KÚ že oznamuji změnu PV a jako přílohy dám dokument(y) vyslovující souhlas? Nebo chtějí něco víc?

4.) Jak do toho zapadá změna užívání podle stavebních předpisů? Musí se souhlas SÚ vyřídit napřed jako další podmínka pro zápis změny PV do katastru? Případně pokud ne, bude to podmínka ÚPráce pro žádost o příspěvek na bydlení? Nebo stačí vyřizovat co chce SÚ až v poslední řadě?

Štítky (beta): Přidejte nový štítek vepsáním, smažte kliknutím na křížek (pouze pro přihlášené). Zobrazte další diskuse s daným štítkem kliknutím na štítek. Seznam štítků.

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.