Vložil Justitianus, 5. Leden 2023 - 7:15
  • Leny, píšete: „Zmiňovaná vyhláška dle mého názoru řeší pouze vytápění a teplou vodu.“

Samozřejmě. Rozúčtování jiných služeb je přece řešeno v § 5 zákona č. 67/2013 Sb.. Tato pravidla je povinno poskytnout Vám SVJ na vyžádání, a to podle § 8 odst. 1 zákona.

  • Leny, píšete: „Zmiňovaný zákon neřeší postup změny vůbec.“

Já Nerozumět Řeč Váš Kmen. Co míníte touto větou? Postup změny vlastnictví jednotky si odedávna řeší převodce s nabyvatelem. To si mohl kterýkoli z těch dvou nechat zařídit přes realitní kancelář.

  • Leny, píšete: „… zde není specifikováno, co je považováno za změnu – jestli změna vlastnictví či fyzické užívání, tj. Zda ke změně došlo již ke dni vkladu do kN a ne až předáním“

Píšete nesmysl, protože neznáte zákon. Podle § 2 zákona č. 67/2013 Sb. platí, že příjemcem služeb je vlastník jednotky podle zákona upravujícího bytové spoluvlastnictví. Z uvedeného plyne, že příjemcem služeb do dne 10.12.2022 byl převodce. Příjemcem služeb ode dne 11.12.2022 jste Vy. Je to jasné jak facka.

  • Leny, píšete: „Jaký zákon/vyhláška však řeší postup u … příspěvků do FO?“

Neexistuje žádné FO ani UFO.

Neexistuje žádné FO ani UFO.

Neexistuje žádné FO ani UFO.

Pokud míníte úhradu příspěvků na správu domu, pak odpověd ode mne už máte: pokud by nebylo zaplaceno za prosinec, pak „smolíka“ má ten, kdo je vlastníkem jednotky v den splatnosti. Posuzuje se po po účinnosti zápisu do katastru, samozřejmě. Povinnou osobou jste Vy (vlastník jednotky ke dni 31.12.2022).

My ale víme, že jiná osoba uhradila prosincový příspěvek za Vás. Nastal tedy případ předvídaný v § 1889 zákona č. 89/2012 Sb. (Změna v osobě dlužníka, Převzetí dluhu).

Existuje zákonný přechod dluhů na nabyvatele jednotky podle § 1186, ale tím se nezabývám, protože netvrdíte, že by na Vás přešel nějaký potvrzený dluh.

Justitianus

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.