Vložil Justitianus, 30. Listopad 2022 - 7:41
  • „je zřejmé, který člověk ji sepsal …“

To ovšem zřejmé není, není-li dokument který je přiložen k datové zprávě opatřený příslušným elektronickým podpisem.

  • „… a který ji odeslal“

Dá se samozřejmě zjistit konkrétní osoba jejíž přihlašovací údaje byly aktivní v okamžiku odeslání datové zprávy (mohla to být jeden z členů statutárního orgánu, pověřená osoba, nebo administrátor DS).

  • "Bylo to předmětem návrhu zákona. Jak to dopadlo?

Pokud vím, zmatek panuje už asi 13 let. Jak zákonodárci tak i soudci nejsou schopni si ujasnit, zda datová zpráva je jeden nedělitelný celek včetně příloh, nebo datová zpráva je pouze jakási doručovací obálka, a přílohy jsou samostatné dokumenty. Popleteni jsou i soudci Nejvyššího soudu.

Skutečnost že kdosi odeslal ze své datové schránky datovou zprávu s přílohou neznamená sama o sobě že by tu přílohu také elektronicky podepsal. A i kdyby elektronicky podepsal, není jisto zda dokument v příloze datové zprávy je projevem vůle osoby které byla datová schránka zřízena.

Ono totiž neplatí že by odeslaný dokument prostřednictvím datové schránky měl snad být automaticky považován za prokázaný projev vůle držitele datové schránky.

  • Příklad 1: Advokát obdrží plnou moc od klienta jako pdf soubor s elektronickým podpisem. Advokát tuto plnou moc odešle soudu datovou schránkou. O projev vůle advokáta se samozřejmě nejedná.
  • Příklad 2: SVJ je zastupováno členy výboru způsobem zapsaným v rejstříku: na listinu připojí svůj podpis předseda výboru a místopředseda. Ministersto však rozdává přístupové údaje do DS každému členovi výboru. Každý z nich tedy může samostatně vstupovat do DS a odesílat cokoliv co je mu libo (bez ohledu na ostatní statutáry). Pokud na té odeslané listině nejsou dva elektronické podpisy (předseda + místopředseda), pak nejde o projev vůle právnické osoby SVJ způsobem uvedeným v rejstříku.

Justitianus

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.