Vložil Justitianus, 29. Listopad 2022 - 2:11

Podle § 17 odst.1 občan­ského zákoníku platí, že práva může mít a vykonávat jen osoba; povinnost lze uložit jen osobě a jen vůči ní lze plnění povinnosti vymáhat.

Výbor není osoba. Povinnost nelze uložit „výboru“, ani vůči němu nelze plnění povinnosti vymáhat.


Podle § 2 odst. 2 zákona č. 133/1985 o požární ochraně platí, že právnické osoby a podnikající fyzické osoby plní povinnosti na úseku požární ochrany ve všech prostorách, které užívají k provozování činnosti.

SVJ neužívá společné části domu ani byty k provozování činnosti, proto neodpovídá za plnění povinností na úseku požární ochrany (s výjimkou místnosti vyhrazené pro SVJ, pokud domě je – např. kacelář SVJ nebo sklad určený pro správu domu).

Podle § 2 odst. 2 zákona věta třetí a čtvrtá platí, že provozuje-li činnost v prostorách více právnických osob nebo podnikajících fyzických osob, plní povinnosti na úseku požární ochrany na místech, která užívají společně, vlastník těchto prostor, není-li smlouvou mezi nimi sjednáno jinak. Součástí smlouvy musí být i určení osoby odpovědné za plnění povinností na úseku požární ochrany.

Z uvedeného plyne, že podle zákona je odpovědný vlastník domu. SVJ tedy žádnou povinost na úseku požární ochrany nemá, není-li smlouvou mezi SVJ a vlastníky jednotek sjednáno jinak. Takovou smlouvou předvídanou zákonem může být prohlášení, nebo stanovy SVJ.

Justitianus

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.