Vložil Pavel, 16. Říjen 2022 - 6:53

Anonymousi,

tento problém je zcela mimo zákon o službách. Jedná se o pracovní právo.

Česká provincie EU dosud neimplementovala další z nesmyslných směrnic EU a to směrnici o rovnováze pracovního a soukromého života a směrnici o transparentních a předvídatelných pracovních podmínkách. Česká republika je ve skluzu a hrozí jí pokuta v řádech desítek miliónů. Není to sice oněch 180 miliard, které by ČR nedostala pokud by nenovelizovala zákon o evidenci „skutečných majitelů“, ale není to příjemné.

Současný návrh české loutkové vlády obsahuje mnoho obligatorních náležitostí individuální dohody mezi zaměstnavatelem a zaměstnancem a hrozbu pokuty až jeden milion korun za neplnění povinností. Zaměstnavatelům vznikne povinnost zajistit řádnou bezpečnost a ochranu zdraví při práci včetně její kontroly i v případě home officu. Ale to asi není problém BD či SVJ.

Pro BD a SVJ je zajímavější navrhovaná úprava DPP a DPČ. Na dohody se mají nově aplikovat také ustanovení zákoníku práce o dovolené a překážkách v práci. Zaměstnavatelé také budou povinni stanovit rozvrh pracovní doby. Dále musí zajistit poskytování dob odpočinku a evidence odpracované doby.

Mimo zvýšení administrativy, o což usiluje každá vláda kterou jsem za svůj život zažil, mohou být i finanční dopady nejen za dovolenou. Např. na DPP se dohodnete, že někdo poseká trávu okolo domu. Nově musíte stanovit rozvrh pracovní doby. Ale v případě deště, který znemožní zaměstnanci práci, půjde o překážku na straně zaměstnavatele. Asi to nebude častý příklad, ale ke zvýšení administrativy určitě dojde.

Z připomínkového řízení vyplývá, že se asi řada zaměstnanců z dohod mimo pracovní poměr přesune do režimu OSVČ.

Hezký den!

Pavel

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.