Vložil Petr, 22. Září 2022 - 9:54

Tazatelko, otázka férového (vůči ostatním příjemcům služeb) hlášení počtu osob pro služby je problém nejenom SVJ, ale i jiných forem bydlení (bytová družstva, nájemní bydlení). Nevím jak to řeší majitelé (správci) ubytoven a soukromí vlastníci domů. Pokud se chcete problémem zabývat, tak zadejte ve vyhledávači „rozúčtování služeb dle počtu osob“. Já to udělal ve vyhledávači se symbolem Jack Russel teriéra. Najdete i sofistikovanější rady (nebo aspoň podněty přímo od právníků). V každém diskusním fóru se totiž najde někdo, kdo ani nechce přispět radou, ale příspěvky kritizuje. Diskusní fóra už taková bývají.

Některé příklady sofistikovanější

www.portalobydleni.cz/…rozuctovani/

Stanovení počtu osob rozhodných pro rozúčtování služeb je v zákoně o službách nastaveno vyvratitelnou právní domněnkou, kdy je na příjemci služeb prokázat, že v průběhu roku žilo v bytě např. 5 osob či 2 osoby. Mj. má příjemce služeb dle ust. § 12 zákona o službách povinnost oznámit poskytovateli služeb písemně … změny v počtu osob rozhodných pro rozúčtování. … pokud jste poskytovatele služeb … neinformovali o aktuálním počtu osob, … bude rozúčtování nákladů vypočteno (např. pro 8) osob.

Na Vás pak bude prokázat, že v bytě v průběhu roku žil menší počet osob. Doporučuji před skončením zúčtovacího období o této skutečnosti informovat poskytovatele služeb.

JUDr. Jindřich Vítek, Ph.D., Advokátní kancelář GÜRLICH VÍTEK & PARTNERS

  • – – – – – –

kdy POSKYTOVATEL je (v tomto případě SVJ) a PŘÍJEMCE je vlastník bytu

Problém je i v pojmu „rozhodných pro vyúčtování“. K tomu jsem našel na netu toto

https://okolobytu.cz/…ajicich-byt/

kde se autor zabývá pojmem „LZE MÍT ZA TO“ V § 2g

a na

www.sousede.cz/…pro-svj/1285

se píše: Zákon sice definuje rozhodné osoby, ale vzájemné dokazování a dohadování o tom, kolik osob lze doopravdy považovat podle definice v zákoně za „rozhodné osoby“ je něco, čemu se raději vyhněte. Je-li to možné, zvolte rozúčtování dle přesně definovaných kritérií a pravidlu dle počtu rozhodných osob se vyhněte úplně.

Zde na diskusním fóru je vlákno

www.portalsvj.cz/…ticich-v-svj

s odkazem na

https://dvojka.rozhlas.cz/…niku-8408057

a kliknout na bílou šipku v červeném kroužku.

Povinnost hlásit počty osob dle NOZ.

Nevím, zda (po všech novelizacích) operuje § 1177 (povinnost nahlásit počty osob) stále ještě používá s pojmem „domácnost“. Tímto pojmem se zabývá vlákno

www.portalsvj.cz/…ovani-sluzeb

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.