Vložil Justitianus, 21. Září 2022 - 7:23

Pane OK, jste blb, který netuší o čem se zde píše. Nepochopil jste vůbec obsah judikátu Vrchního soudu v Praze 80 Cm 8/2018. Vaše tvrzení že „ubytovny jsou schváleny“ je naprostá pitomost. Bytový dům se nestane ubytovnou automaticky.

Podle § písm. c) vyhlášky č. 501/2006 Sb., o obecných požadavcích na využívání území, platí, že stavbou ubytovacího zařízení je stavba nebo její část, kde je poskytováno ubytování a služby s tím spojené; stavbou ubytovacího zařízení není bytový dům a rodinný dům a stavby pro rodinnou rekreaci.
Podle § písm. a) vyhlášky č. 501/2006 Sb., o obecných požadavcích na využívání území, platí, že bytový dům je stavbou pro bydlení, ve které více než polovina podlahové plochy odpovídá požadavkům na trvalé bydlení a je k tomuto účelu určena.

Tazatel vlastní jednotku v bytovém domě. K tomu aby se bytový dům stal ubytovnou by byl nutný veřejnoprávní souhlas stavebního úřadu (rekolaudace). Muselo by dojít k poklesu podílu podlahové plochy určené k bydlení na jednu polovinu nebo méně, a k rekolaudaci by musely být splněny stavebně-technické parametry staveb ubytovacích zařízení a ubytovacích jednotek uvedené v § 43 až § 45 vyhlášky č. 268/2009 Sb., o technických požadavcích na stavby.

Takový scénář by byl možný jedině se soukromoprávním souhlasem všech vlastníků jednotek v domě, protože by došlo k zásahu do obsahu prohlášení. K tomu viz § 1169 zákona č. 89/2012 Sb.. O takovém případu se zde ovšem nediskutuje. A Vámi nepřímo odkazovaný judikát se týkal úplně jiné věci.

Pane OK, jste vskutku blb na druhou.

Justitianus

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.