Vložil Justitianus, 11. Září 2022 - 9:09

Eveline, definice předávaných údajů je v § 12 vyhlášky. Stačí umět číst.

§ 12 Termíny, rozsah a způsob předávání údajů mezi účastníky trhu

(1) Zákazník v domě s byty předá do 30. listopadu 2022 provozovateli distribuční soustavy, k jehož soustavě je připojeno jeho odběrné zařízení, úplné a pravdivé údaje o počtu bytů, pro které zákazník v domě s byty odebírá elektřinu nebo plyn pro vytápění nebo společnou přípravu teplé vody jako poskytovatel služeb nebo dodavatel tepelné energie. Rozsah předávaných údajů a vzor formuláře pro předání údajů stanoví příloha č. 2 k tomuto nařízení. 

Nařízení vlády č. 263/2022 bylo vydáno k provedení zákona č. 458/2000 Sb., energetický zákon. Stojí za zmínku, že definice množiny „bytů“ s nárokem na příspěvek je v zákoně odlišná od informací požadovaných nařízením vlády.

  1. Zákon v ustanovení § 11r a § 11v omezuje nárok na příspěvek pouze „pro osoby užívající byty výhradně pro účely bydlení“. Z této formulace však neplyne pro SVJ žádná vymahatelná povinnost.
  2. Nařízení vlády požaduje předat provozovateli distribuční soustavy „počet bytových jednotek (bytů) v domě s byty určených k bydlení“. Toto je vymahatelná povinost pro SVJ.

Rozpor mezi oběma předpisy si musí vyřešit stát sám. SVJ je pouze povinno předat údaje požadované v nařízení vlády, to jest: uvede do formuláře počet „bytů určených k bydlení“, na které se v domě rozúčtují náklady na službu vytápění, společná příprava teplé vody, nebo na službu dodávka tepla.

Podle § 3 vyhlášky č. 268/2009 Sb., o technických požadavcích na stavby, platí, že bytem je soubor místností, popřípadě jedna obytná místnost, který svým stavebně technickým uspořádáním a vybavením splňuje požadavky na trvalé bydlení a je k tomuto účelu užívání určen.
Z uvedené definice plyne, že KAŽDÝ byt bez výjimky je určen k bydlení.
O tom zda se jedná o byt z hlediska stavebně-technického rozhoduje stavební úřad. Tato skutečnost je zapsána v katastru na listu vlastnictví jednotky (způsob využití jednotky = kód 1 = byt).

SVJ v žádném případě nebude rozhodovat ani zjišťovat (ani nesmí zjišťovat) které z bytů v domě jsou skutečně užívány pro účely bydlení, či dokonce „užívány výhradně pro účely bydlení“.

Tuto doplňkovou informaci ať si nějak zjistí premiér Fiala a ministr Síkela; tohle vůbec není naše starost.

Justitianus

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.