Topení - únik topného média - kdo má hradit opravu?

Vložil Roman (bez ověření), 12. Srpen 2022 - 13:15 ::

Dobrý den, prosím o radu. Jsem vlastníkem bytové jednotky v menším SVJ.

Na konci jara nám byl zjištěň únik topného média na hlavním přívodním potrubí ze společné kotelny do bytu (umístěné pod podlahou přízemního bytu). Z tohoto důvodu nelze vytápět dva byty – můj a byt nad námi (v 1NP). Předpoklad úniku topného média je mezi kotelnou a bytovým měřákem pod místností koupelny (to bylo ověřeno tlakovou zkouškou) na hlavním rozvodu, který vede v této části pod naším bytem. Příčina úniku je zatím neznámá – podlaha by se musela otevřít.

Z důvodu havarijního stavu tedy došlo k uzavření části topné soustavy, aby bylo na zbývajících 3 větvích/stou­pačkách zajištěno vytápění zbývajících 8 bytů.

Vytápění 3 podlažního objektu (celkem 10 bytů) probíhá skrze čtyři větve T1-T4 (tzv. stoupačky) pomocí plynového kotle Vaillant umístěného ve společné kotelně v –1NP (společné prostory). Jednotlivé větve stoupaček/rozvodů stoupají nejdříve svisle z –1NP (kotelny), následně vedou vodorovně pod byty i společnými prostory (schodiště v baráku) a poté opět stoupají svisle tak, aby bylo zajištěno i vytápění dalších bytů.

Pro opravu rozvodu je nutno rozebrat podlahu našeho bytu, obklady, část příčky za WC atd. pod kterým vede hlavní přívod topení, stejně tak dlažbu na chodbě, vytlouci cca 20 – 30cm podlahy včetně dlažby a dostat se tak do instalační šachty a přívodní ocelové potrubí 5/4 vyměnit (v rozsahu cca 1m).

SVJ tvrdí, že opravu máme hradit my (na základě Prohlášení vlastníka, z kterého ovšem nevyplývá, že by hlavní rozvod byl v majetku člena SVJ + novelu NOZ z roku 2014). Já naopak tvrdím, že se jedná o trubku ve společném vlastnictví (jelikož je před bytovým měřákem a mimo byt (pod podlahou) a zároveň se odvoláváme na par. 1160 NOZ + nařízení vlády č. 366/2013 Sb. – par 5+6) a opravu má hradit SVJ.

Kdo má tedy opravu hradit?

Domluva mezi mnou a SVJ se zatím jeví jako nereálná a SVJ odmítá nést jakoukoliv odpovědnost a náklady na opravu.

Díky moc za odpověď

pozn.: pojištovnu SVJ a majitele bytové jednotky nechme stranou

Roman

Štítky (beta): Přidejte nový štítek vepsáním, smažte kliknutím na křížek (pouze pro přihlášené). Zobrazte další diskuse s daným štítkem kliknutím na štítek. Seznam štítků.

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.