Vložil Justitianus, 19. Srpen 2022 - 8:10
  • Pan Krupp napsal: „Pokud tam nic uvedeno není, měly by se rozpočítat rovným dílem na jednotku.“

To není pravda.

Platilo by to pouze u jednotek(2012), které ovšem v Tonyho domě nejsou. Dům je rozdělen na jednotky(1994), protože – jak napsal Tony – stav trvá už 10 let. Je tedy nutné rozlišit o který typ jednotky se jedná. Pro každý typ jednotky platí jiná pravidla přispívání.

§ 3063

Nabyl-li vlastnického práva alespoň k jedné jednotce v domě s byty a nebytovými prostory přede dnem nabytí účinnosti tohoto zákona nabyvatel podle zákona č. 72/1994 Sb., kterým se upravují některé spoluvlastnické vztahy k budovám a některé vlastnické vztahy k bytům a nebytovým prostorům a doplňují některé zákony (zákon o vlastnictví bytů), ve znění pozdějších předpisů, vznikne i po dni nabytí účinnosti tohoto zákona vlastnické právo k dalším jednotkám v tomto domě podle dosavadních právních předpisů.

Z uvedeného plyne, že § 1180 odst. 2 zákona č. 89/2012 Sb. nedopadá na jednotky(1994) vzniklé podle dosavadního právního předpisu, kterým je zákon č. 72/1994 Sb.. A ten u jednotek(1994) neznal žádné hrazení „na každou jednotku stejně“!

§ 3028

(2) Není-li dále stanoveno jinak, řídí se ustanoveními tohoto zákona i právní poměry týkající se práv osobních, rodinných a věcných; jejich vznik, jakož i práva a povinnosti z nich vzniklé přede dnem nabytí účinnosti tohoto zákona se však posuzují podle dosavadních právních předpisů

Z uvedeného plyne, že obsah prohlášení vlastníka budovy z doby do dne 31.12.2013 je i nadále platnou a účinnou smlouvou mezi vlastníky jednotek(1994). Vlastníci jednotek se i nadále řídí podle prohlášení. To samozřejmě platí i v tom případě, kdy prohlášení neobsahuje žádnou zmínku o hrazení „na každou jednotku stejně“. V tom případě se nic nehradí na každou jednotku stejně. Vše (včetně nákladu na vlastní správu SVJ) se hradí podle podílů. Viz § 3028 a § 3063. Pan Krupp tedy nemá pravdu.


Pro úplnost dodávám, že způsob hrazení nákladů na vlastní správu SVJ „na každou jednotku stejně“ by mohl být obsažen ve stanovách SVJ. O obsahu jejich stanov nám však Tony nenapsal nic. Správný text by ovšem nesměl zmiňovat pouze jednotku. Členem SVJ jsou totiž osoby, nikoliv jednotky! Text ve stanovách by mohl znít:

Na nákladech vlastní správy právnické osoby SVJ se podílí každý člen SVJ stejnou částkou za každou jednotku kterou vlastní.

Justitianus

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.