Vložil Justitianus, 18. Srpen 2022 - 7:54

Leni netuší o co jde, a také se mýlí ve svých závěrech.

☀ Pokud se snad jedná o náklad na správu společných částí, v tom případě SVJ je povinno vybírat od vlastníků jednotek příspěvky ve výši podle spoluvlastnických podílů. V žádném případě nemá nárok na pevnou (paušální) částku na jednotku!!!

☀ Tony psal (hned v nadpisu úvodního dotazu) o službě a pak o vyúčtování, což by naznačovalo že jde o služby spojené s užíváním bytů. Náklad na vyúčtování služeb může být paušální částka na jednotku – v tom případě je ovšem chybné převádět jakýkoliv přeplatek ze služeb na účet správy společných částí. SVJ by tím získávalo bezdůvodné obohacení. Přeplatek je SVJ povinno vyúčtovat a vrátit těm kdo přeplatili, a to nejpozději do osmi měsíců po skončení zúčtovacího období (§ 7 zákona č. 67/2013 Sb.).

Pokud těmi nebytovými jednotkami jsou (například) garáže přístupné pouze zvenčí budovy, pak je možné, že jejich vlastníci vůbec neodebírají služby dodávka tepla a centralizované poskytování teplé vody, dodávka vody a odvádění odpadních vod, provoz výtahu, osvětlení společných prostor v domě, úklid společných prostor v domě, umožnění příjmu rozhlasového a televizního signálu, provoz a čištění komínů, odvoz komunálního odpadu.
Pak by bylo zcela správné že náklad na vyúčtování služeb hradí pouze vlastníci bytů.
Jak už jsem napsal: pořád netušíme o co jde a o jaké peníze se jedná. Jde o nějaké platby v režimu zákona č. 89/2012 Sb., nebo v režimu zákona č. 67/2013 Sb.??? Jediné co víme je že se určitě nejedná o správu jednotek.

SVJ ani jakýsi jiný správce nespravuje žádné jednotky.


Justitianus

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.