Válečný balíček - Příspěvek na úhradu nákladů na elektřinu, plyn a teplo

Vložil Pavel, 1. Srpen 2022 - 23:08 ::

Novela energetického zákona byla podepsána prezidentem 1.8.2022. Zatím nemá číslo ve Sb. z., jedná se o senátní tisk 275.

Novela byla projednána ve stavu legislativní nouze, bez hodnocení dopadů regulace RIA, ve zkráceném mezirezortním připomínkovém řízení. Díky kompletnímu překopání textu poslanci vlastně ani neexistuje zvláštní část důvodové zprávy. Podle toho novela vypadá.

Na SVJ a bytová družstva bude dopadat nová povinnost a to předat distributorům “úplné a pravdivé údaje nezbytné pro zohlednění příspěvku” (§11u a § 11w). Takže asi nepůjde jen o počet bytů ve spravovaném domě, jak o tom mluvil Jozef Síkela v Senátu, ale o počet bytů, které jsou výhradně užívané pro účely bydlení.

Jak třeba vyhodnotit neobydlené byty? V Praze jich je cca 13%.

Pokud dojde ze strany SVJ/BD k jinému výkladu, které byty mají na příspěvek nárok, než jaký výklad bude mít budoucí kontrola, tak se bude postupovat podle rozpočtových pravidel (§11t/7 a §11×/7). Tj. bude se to posuzovat jako dotační podvod spáchaný SVJ/BD.

Hezký den!

P.S.

Podle

https://zpravy.aktualne.cz/…cc47ab5f122/?…

by se v roce 2022 mělo jednat o 2 000 až 2 500 Kč příspěvku na elektřinu na byt

Štítky (beta): Přidejte nový štítek vepsáním, smažte kliknutím na křížek (pouze pro přihlášené). Zobrazte další diskuse s daným štítkem kliknutím na štítek. Seznam štítků.

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.