Vložil Justitianus, 1. Červenec 2022 - 8:32

Jde-li o listinu určenou k založení do sbírky listin, jíž se nedokládají skutečnosti uvedené v návrhu na zápis, změnu, nebo výmaz zápisu ve veřejném rejstříku, pak platí:

Při zaslání poštou (Stanovy pošlete poštou jako PDF soubor na CD-R, CD-RW, atd.). Nemusí být opatřen uznávaným elektronickým podpisem. K technickému nosiči se souborem PDF je třeba přiložit (papírovou) žádost o založení listiny do sbírky listin, opatřenou podpisy členů statutárního orgánu oprávněných zastupovat právnickou osobu způsobem uvedeným v rejstříku.

Až vaše SVJ bude mít zřízenu datovou schránku, budete moci/muset odesílat přes DS.


Poznámka:
Jestliže samotné stanovy nemusí být elektronicky podepsány, pak je logické aby průvodní písemná žádost o založení listiny byla opatřena ověřenými podpisy statutárů. Do sbírky listin se totiž od 1. ledna 2012 neukládají podpisové vzory osob zapsaných jako osoby oprávněné jednat jménem právnické osoby! Rejstříkový soud tedy nemá k dispozici žádný nástroj kterým by ověřil totožnost podepisujících osob na papírové žádosti. Bez ověřených podpisů na žádosti by mohl kterýkoli podvodník poslat soudu k založení zfalšované stanovy.
Kupodivu – nikde (ani na stránkách ministerstva vnitra) jsem nenašel informaci o tom že podpisy statutárů na žádosti musí být ověřené. Dokonce je žádost o založení listiny označována nesmyslně jako „průvodní dopis“.

Justitianus

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.