Vložil Justitianus, 29. Červen 2022 - 19:20
  • Tomasi, napsal jste: „… je logické, že by počet kooptovaných členů neměl převýšit počet zvolených členů.“

Nene. Kdepak. Takový názor neplyne z žádného celostátně účinného právního předpisu. Nejen že to není předepsané, ale není to ani „logické“ (ať už jste slovem „logické“ mínil cokoliv). Příslušné ustanovení zní:

89/2012 Sb.
§ 246

(2) Neurčí-li stanovy jinak, mohou členové volených orgánů spolku, jejichž počet neklesl pod polovinu, kooptovat náhradní členy do nejbližšího zasedání orgánu příslušného k volbě.

Stačí pouze číst zákon. Kdyby úmyslem zákonodárce bylo uzákonit Tomasovo pravidlo „že by počet kooptovaných členů neměl převýšit počet zvolených členů“, pak by to jistě vyjádřil touto odlišnou větou:

Neurčí-li stanovy jinak, mohou ZVOLENÍ členové volených orgánů spolku, jejichž počet neklesl pod polovinu, kooptovat náhradní členy do nejbližšího zasedání orgánu příslušného k volbě.

Taková formulace však v zákoně není. Zákonodárce zmínil všechny „členy volených orgánů“; nezmínil „zvolené členy volených orgánů“. Z toho plyne, že zákonodárce neměl úmysl, který mu nesprávně přisuzuje Tomas.

Je k tomu třeba pochopit, že člen kooptovaný postupem podle § 246 je od okamžiku kooptace plnohodnotným „členem voleného orgánu“ se všemi právy a povinnostmi. Má tedy nepochybně právo účastnit se rozhodování o kooptaci další osoby za člena tohoto orgánu.

Tomas se naprosto mýlí i v nesmyslném tvrzení že „… SVJ je něco mezi korporací dle ZOKu a spolkem“. SVJ je species spolku, a s obchodními korporacemi má společné pouze to, že to všechno jsou korporace podle občanského zákoníku. Je samozřejmé, že na SVJ se ZOK nevztahuje.

Justitianus

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.