Vložil Justitianus, 6. Červenec 2022 - 15:56

Děkuji za zaslání textu Vaší námitky a textu kterým poskytovatel služeb námitku zamítl.

Jestliže pravda je na Vaší straně, pak SVJ nemůže případný spor vyhrát.
Je to jednoduché a už jsem Vám to zde sdělil 29. června 2022 v 7:15. Vyúčtování služeb není řádné, tedy nemá žádné účinky. Navíc uplatníte pokutu podle § 13 zákona za každý den prodlení (to je 1500 Kč za každý měsíc prodlení, pokud SVJ nerozhodlo o denní pokutě v nižší částce).

My Vám zde ale nesdělíme zda pravda je na Vaší straně!!!
To si musíte zjistit sám ve Vašem SVJ. Někdo se mýlí: buď Vy, nebo SVJ. Pokud byste se byl ozval s dotazem před dvěma měsíci, mohl jsem Vám poradit postup který by odstranil pochybnosti a postavil najisto jak se věci mají:

§ 8 Nahlížení do podkladů k vyúčtování a vypořádání námitek 

(1) Na základě písemné žádosti příjemce služeb je poskytovatel služeb povinen nejpozději do 5 měsíců po skončení zúčtovacího období doložit příjemci služeb náklady na jednotlivé služby, způsob jejich rozúčtování, způsob stanovení výše záloh za služby a provedení vyúčtování podle tohoto zákona a umožnit příjemci služeb pořízení kopie podkladů.

  • Pokud byste si nechal doložit náklady na jednotlivé služby, mohl jste hned vědět jaký byl náklad na službu „úklid“ a zda vůbec tato služba byla poskytována.
  • Pokud byste si nechal doložit způsob rozúčtování služeb (to jest pravidla rozúčtování) a podklady použité přirozúčtování, mohl jste si zkontrolovat zda částky které na Vás připadají na základě rozúčtování nákladů jsou či nejsou ve správné výši.
  • Pokud byste si nechal doložit (nahlédnutím do účetních knih) jaké platby (a na jaké účely) od Vás SVJ přijalo v roce 2021, mohl jste to porovnat s odchozími platbami na Vaším bankovním výpisu.
  • Mohl jste si samozřejmě nechat předložit i podklad (což je nejspíše nějaký papír, výpis z účetnictví) ze kterého je patrné které z Vašich plateb SVJ zaúčtovalo jako přijaté zálohy na služby na zúčtovací období 2021 a jaký je jejich celkový součet podle evidence SVJ.
  • Mohl jste si ve stanovách ověřit zda je Vaší povinností označovat Vaše platby variabilním či specifickým symbolem pro řádnou identifikaci plátce a účelu platby.
  • Odečtením částky Vašich záloh od skutečného nákladu jste si mohl zkontrolovat zda Váš nedoplatek uvedený ve vyúčtování služeb je vyčíslen ve správné výši. To je jedna z podmínek řádného vyúčtování. Bez splnění této podmínky se vyúčtování nestává splatným.

Justitianus

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.