Komu jde k tíži lhůta k zaplacení nesprávného nedoplatku v zák. o službách?

Vložil Leoš (bez ověření), 29. Červen 2022 - 5:27 ::

Dobrý den,

mám vyúčtování. kde mi nebyla vyúčtována jedna služba (její nevyúčtování znamená, že je placena ze záloh na správu a můj podíl na ní je tak vyšší, než kdyby vyúčtována byla) a zaúčtovány 2 zálohy. Nedoplatek mám cca 2500 Kč. Reklamoval jsem to, ale SVJ trvá na tom, že vše je OK. Žádal jsem SVJ i o podklady, kde jsem jim ukázal, kde a proč si myslím, že to je špatně. Doložil jsem jim i výpisy z účtu. Ne, stojí na svým. Prý prostě nebudou předělávat celý rozúčtování, jen kvůli mně. Nikdo jiný si nestěžoval. A když mi náklad nevyúčtovali, tak mám být spokojený a neprudit. A jestli se mi to nelíbí, mám se odstěhovat.

SVJ mi dále řeklo, že pokud ten nedoplatek nezaplatím, že mně dá rovnou do konce roku k soudu.

Můžete mi tedy někdo říci co bych měl dělat. Kamarád mi řekl, že podle některých soudů krajských ale i okresních tak podle těchto soudců správnost vyčíslení nemá vliv na splatnost předepsaného nedoplatkuresp. že lhůta v §7/3 zákona je lhůtou pro příjemce, tedy mně. Když nezaplatím do 4-mesíců co mám vyúčtování, tak jsem v prodlení. Jednak prý prohraji soud. Jednak mi pak SVJ napálkuje 50Kč/den.

Na druhou stranu mi řekl, že nejvyšší soud to má opačně tj. že splatné je jen vyúčtování (1) doručené (2) řádné (3) nedoplatek ve správné výši. Pokud tomu tak není, rozsuzuje proti SVJ. Jenže k soudu nejvyššímu, se s výší mého dluhu nedostanu – prý jen kdyby to bylo více než 50.000.

Kdybych si třeba dal říci a zaplatil – někde v NOZ prý je, že jsem tím uznal dluh. Je to pravda?

Kdybych si dal říci a zaplatil – jak bych se tedy měl PO ZAPLACENÍ domoci správného vyčíslení? Najisto mi řeknou, že když jsem zaplatil, že jsem s výší dluhu souhlasil.

Když si nedám říct a nezaplatím tak co: nejprve budu muset podat žalobu na vydání dokladů. Když zjistím, že to co mi dali za podklady mi nestačí, budu muset podat další žalobu asi podpořenou mastně drahým znaleckým posudkem. Tedy pokud ho bude soud brát v potaz. A když pak dokáži, co bylo zjevné od počátku: že mi prostě nezapočetli zálohy a nevyúčtovali jednu službu … uběhnou 2–3 roky a možná i víc a pak se třeba zjistí, že rozdíl ve vyrovnání byl „plus/minus“, prostě „bagatelní“ (<10.000). A soudce mi prý tedy taky nakope. Je to pravda?

Takže prosím, poraďte mi. Vyúčtován mám nedoplatek 2500 Kč. Nezapočteny mám zálohy cca 1200 Kč. Musím to zaplatit, a najmout si advokáta aby mi sestavil žalobu na 1400 Kč … nebo prostě vzhledem k nákladům na soud a k nákladům na mého advokáta-radiče a na palmáre advokáta SVJ až to prohraju, vůbec nemám šanci svých 1400Kč dostat nazpět? (samozřejmě jsem si skoro jist, že se to bude příští rok opakovat)

Děkuji za nějaké rady (jiné než se odstěhovat do vlastního)
 Leoš

Štítky (beta): Přidejte nový štítek vepsáním, smažte kliknutím na křížek (pouze pro přihlášené). Zobrazte další diskuse s daným štítkem kliknutím na štítek. Seznam štítků.

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.