Vložil Justitianus, 26. Červen 2022 - 12:20

Kaktusáři, částečně lžete, a částečně píšete polopravdy. Nejde vůbec o „ustálenou judikaturu“! Jde o rozsah práv vlastníka jednotky, a ta jsou uvedena buď v zákoně, nebo ve stanovách. Nikoliv v judikátech.

  • Není pravda, že „vlastník jednotky nemá právo, aby mu byl sdělen účel požadovaných záloh“.

Proč lžete? Naopak podle § 1791 platí, že toto právo vlastník má ze zákona a může je vymáhat i soudně.

  • Je pravda, že „vlastník jednotky nemá právo, aby mu jím složené zálohy byly vyúčtovány“.

Ale zapomněl jste dodat, že zákon stanoví pro SVJ povinnost vyúčtovat přijaté zálohy/příspěvky na správu rozhodne-li tak shromáždění. Nic nebrání uložit právnické osobě SVJ tuto povinnost ve stanovách, nebo ad hoc (v jednotlivém případě) v rozhodnutí shromáždění. Jestliže si blbové vlastníci nedali toto právo ani do stanov, ani nerozhodli na shromáždění, pak samozřejmě vlastník jednotky takové právo nemá. Za to nemůže Brzobohatá, Dýšková ani Ferák, nýbrž vlastníci jednotek ve vašem domě.

  • Není pravda, že „vlastník jednotky nemá právo, aby obdržel (schválený) rozpočet/plán správy domu“. Zase lžete.

Naopak podle § 1179 platí, že toto právo vlastník má ze zákona a může je vymáhat i soudně. Nebude ovšem úspěšný, pokud bude požadovat nějaké lejstro, které SVJ vůbec nesestavuje a nepoužívá.

  • Je pravda, že „vlastník jednotky nemá právo, aby výše požadovaných záloh odpovídala skutečným nákladům nebo aspoň rozpočtu/plánu správy domu.“.

To ani není možné, a nerozumím proč se tomu divíte. Zpravidla nelze předem určit přesnou výši „skutečných nákladů“. Ty budou známy až po skončení účetního období, kdy už zálohy vybírat nelze.

Pokud míníte, že zálohy by měly odpovídat rozpočtu, pak ignorujete skutečnost, že žádný celostátně účinný právní předpis nestanoví pro SVJ povinnost sestavovat či dávat schvalovat rozpočty. Jestliže si blbové vlastníci nedali toto právo ani do stanov, ani shromáždění neuložilo právnické osobě sestavit a předložit rozpočet, pak samozřejmě vlastník jednotky žádný rozpočet nedostane. Za to nemůže Brzobohatá, Dýšková ani Ferák, nýbrž vlastníci jednotek ve vašem domě.

Dal jste se dohromady s lhostejnými hlupáky; tak se s tím smiřte, nebo prodejte jednotku a pořiďte si rodinný dům. Vyřešeno.


Justitianus

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.