Vložil Justitianus, 26. Červen 2022 - 8:16

Pane OK, jste právní analfabet a kverulant.


☀ Pokud jde o Vaši nečinnost:

Podle § 57 odst. 1 zákona č. 258/2000 Sb. o ochraně veřejného zdraví platí, že běžnou ochrannou dezinfekci, dezinsekci a deratizaci je povinna podle potřeby provádět každá osoba, a to jako součást čištění a běžných technologických a pracovních postupů.

Z uvedeného plyne že jste porušil zákon. Neočistil jste bezodkladně Vaši dopisní schránku umístěnou ve společných prostorách domu. Schránka znečistěná lejnem se stala zdrojem patogenních organismů a představovala hygienickou závadu v prostoru, který užívají a kterým musí procházet všichni bydlící, jejich návštěvníci a další osoby (např. zaměstnanci pošty, řemeslníci, atd.).

Neprovedl jste čistění Vašeho majetku a zůstal jste nečinný, i když jste byl na hygienickou závadu prokazatelně upozorněn (viz emaily). Spáchal jste přestupek podle § 92l odst. 1 zákona. Přestupek projedná Krajská hygienická stanice, a může Vám být uložena pokuta do výše 100000 Kč.

Až Policie ČR zjistí Váš přestupek, předá věc k projednání a vyřízení Krajské hygienické stanici. Podnět směrem ke KHS může samozřejmě dát i jiná osoba, například kterýkoliv člen výboru. A udělají to velmi rádi …


☀ Pokud jde o jednání členů výboru:

Podle § 57 odst. 2 zákona č. 258/2000 Sb. o ochraně veřejného zdraví platí, že speciální ochrannou dezinfekci, dezinsekci a deratizaci je povinna podle potřeby ve své provozovně zajistit každá fyzická osoba, která je podnikatelem, právnická osoba a každá osoba při likvidaci původců nákaz, při zvýšeném výskytu škodlivých a epidemiologicky významných členovců, hlodavců a dalších živočichů; jde-li o obytné místnosti, pobytové místnosti a nebytové prostory nesloužící k podnikání, má povinnost podle věty první vlastník nemovitosti nebo společenství vlastníků.

Z uvedeného plyne že členové výboru pouze plnili povinnosti které právnické osobě SVJ ukládá zákon. Postup souladný se zákonem nemůže být sankcionován (trestán). Likvidovali hygienickou závadu. Odvraceli hrozící škodu na zdraví. Jednali ve věci která nesnesla odkladu a v situaci, kdy vlastník majetku odmítl starat se o svůj majetek. Plnili tím zároveň generální prevenční povinnost podle § 2900 občanského zákoníku. Naopak Vy jste Vašim povinnostem nedostál. Nestaral jste se o Váš majetek.

Ústavní zákon č. 2/1993 Sb., Listina základních práv a svobod
Článek 11

(3) Vlastnictví zavazuje. Nesmí být zneužito na újmu práv druhých anebo v rozporu se zákonem chráněnými obecnými zájmy. Jeho výkon nesmí poškozovat lidské zdraví, přírodu a životní prostředí nad míru stanovenou zákonem.


Justitianus

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.