Přestupky proti občanskému soužití

Vložil OK (bez ověření), 25. Červen 2022 - 9:59 ::

Vzhledem k tomu, že policie asi nemá páky jak donutit předsedu SVJ, aby odstraněnou soukromou poštovní schránku dal předseda na původní místo, nejspíš se to předá jako přestupek na MěÚ. Něco mám sepsáno, myslíte, že je vystiženo vše?? Díky za vaše připomínky.

Schránka nám byla několikrát pomazána lejny. Vždy jsme ji umyli. Nyní nejen vzhledem k tomu, že jsme v domě nebyli přítomni, byli jsme mimo trvalé bydliště, měli jsme objednanou rekreaci v jižních Čechách, jsme tak učinit nemohli. Odmítli jsme schránku umýt i na základě zákona č. 67/2013 Sb. odst. 3) neboť pokud se ve společných prostorech šíří zápach, měl toto řešit předseda jako zápach ve společných prostorech a zajistit, aby se tento zápach ze společných prostor zlikvidoval úklidovou firmou. Předseda ale rozhodl, že soukromá schránka má být odstraněna, objednal otevření a demontáž schránky bez toho, aby nás o tom informoval. Ten kdo tak uskutečnil, si musel být vědom dle jmenovky, že schránka není ani p. XXXX, ani to není schránka určena pro SVJ. Řemeslník spolu s předsedou vnikli do soukromé schránky, aniž by majitele požádali o svolení, o přítomnost při jejím otevření. Tím mohlo dojít k porušení listovního tajemství. Nevíme, co se ve schránce v době vniknutí cizích osob nacházelo. Jedná se o vloupání do soukromého prostoru, neboť dle prohlášení k domu je schránka v majetku vlastníků bytové jednotky. Předseda neměl žádné právo takto postupovat viz § 245 oz.: Na usnesení členské schůze nebo jiného orgánu, které se příčí dobrým mravům, nebo mění stanovy tak, že jejich obsah odporuje donucujícím ustanovením zákona, se hledí, jako by nebylo přijato. To platí i v případě, že bylo přijato usnesení v záležitosti, o které tento orgán nemá působnost rozhodnout.

O soukromém vlastnictví může rozhodnout pouze vlastník, nikoliv SVJ. mezi dobré mravy patří neporušovat listovní tajemství, neotvírat cizí zámky, neznemožňovat vlastníkům přebírání pošty a tisku tím, že schránku nechal předseda umístit do uzamčené kolárny. Zásadní je, že o soukromém majetku může rozhodovat pouze vlastník, nikdo jiný.

Štítky (beta): Přidejte nový štítek vepsáním, smažte kliknutím na křížek (pouze pro přihlášené). Zobrazte další diskuse s daným štítkem kliknutím na štítek. Seznam štítků.

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.