Kouření ve společných prostorách

Vložil tomas sasek, 5. Září 2008 - 8:30 ::

Dobrý den, chci se zeptat, ačkoli domovní řád upravuje kouření ve společných prostorách a to tak, že je zakázáno, v našem domě se tak neděje. Jaké jsou možnosti, kromě soudu, přimět tyto kuřáky k jeho dodržování? Mám namysli např. přivolání městké, či státní policie, protože se kouří blíže jak 1,5m od vedení plynového potrubí, kromě toho nás kouř obtěžuje, protože nám vniká do bytu větracími otvory pro plynový kotel a dále se zbytečně větrá ve vytápěném domě.

    Štítky (beta): Přidejte nový štítek vepsáním, smažte kliknutím na křížek (pouze pro přihlášené). Zobrazte další diskuse s daným štítkem kliknutím na štítek. Seznam štítků.

    Vložil Ma rie (bez ověření), 19. Květen 2016 - 16:56

    Tohle může napsat jen ten, který už má mozek příliž „vykouřený“. Na této planetě jde o finance hlavně zdegenerovaným lidem. Přirozené a zákonité pro tuto planetu je zdraví pro vše živé. Tomu může napomoci již vědecky zvažovaná ekonomika založená na zdrojích – nezávislá na politice, která se stane jen zájmovou činností většinou mužů stejně jako rybaření a nebude ekonomice překážet ani škodit.

    Vložil Dani (bez ověření), 8. Leden 2016 - 11:38

    Bohužel se obávám, že zákaz kouření v restauracích situaci se zakouřenými chodbami ještě více zhorší :(. Co takhle napsat panu ministru Neměčkovi, zda by nám uměl pomoci a zakázat kouření ve společných prostorách panelových/bytových domů ve svém novém zákonu.

    Vložil nikolka, 13. Leden 2014 - 12:44

    Dobrý den bydlím v panelovém domě a měla sem stejný problém kouření v mezipatrech a ve společných prostorách. Byla to jeden byt ve kterém bydlí nájemník. Jako pověřený vlastník sem napsala dopis majiteli bytu. Na základě stížností ostatních vlastníku bytových jednotek,jejichž vlastnické právo je tímto nad míru přiměřenou poměrům omezováno (ZÁPACH NA CHODBĚ ,POPEL)jedná se opakované porušování DŘ a to kouření ve spol,prostorách a to nájemcem ( majetelem)Chtěli bychom poukázat na DŘ respektive článek 12,bod 3 Požární a bezpečnostní předpisy. Nechala sem si podepsat ostatní byty a předala to majiteli. A opravdu funguje to.

    Vložil Anonymou (bez ověření), 5. Září 2008 - 8:42

    Už se to tu řešilo hodněkrát – domovní „řád“ je víceméně jen doporučení pro slušené lidi jak se chovat. Vymahatelnost řádu je víceméně nulová.

    Napadnout jde jen to co odporuje nějakému zákonu. Na blízkost plynu bych nespoléhal, kuřák vždycky těch pár metrů popoleze.

    A jelikož chodba domu není podle mě veřejným místem, nelze na to nejspíš použít ani jiný protikuřácký předpis.

    Je to smutné ale neuděláte s tím podle mě vůbec nic. Mě např. hulí v domě někdo zespoda i zezhora a jediné co jsem svedl je lepší utěsnění jádra při reoknstrukci, takže už mi aspoň nesmrdí kouř odspodu na záchodě.

    P.L.

    Vložil I. K. (bez ověření), 20. Květen 2016 - 2:39

    Pane P.L.,

    jak jste utěsnil jádro odspodu? Řeším stejný problém. Děkuji.

    Vložil Jaroslav Havrlant, 5. Září 2008 - 22:00

    Kouření v bytech nelze zakázat a pokud cigaretový kouř nebo zplodiny z vaření pronikají mezi podlaží do bytových jednotek ,je to problém technického rázu a souvisí se stavebním stavem objektu nebo vzduchotechniky, který se vyskytuje u bytových jader. Je však otázkou dobrých mravů, pokud sousedé na lodgiích venku grilují, kouří nebo se hlučně baví. Zde snad pomůže domluva, poukázání na negativní vlivy prostředí sousedních bytových jednotek. Co se týče chodeb a společných prostor, jsou to místa veřejnosti (majitelúm jednotek) přístupná, proto veřejná.

    Vložil andre81, 26. Září 2010 - 12:53

    Dobrý den, pojem veřejné místo jsem chtěl také uplatnit, ale právník mi sdělil že chodba domu je uzavřena vchodovými dveřmi, proto se NEJEDNÁ o veřejné místo protože tam nemá přístup každý. Takže hledám jiné možnosti.

    Vložil Ma rie (bez ověření), 19. Květen 2016 - 17:08

    Chodby mnoha panelových domů jsou více než zavřené spíš otevřené hlavně díky lidem, kteří jsou navíc bezohlednými kuřáky. Jsou líní používat klíče a tak nechávají dveře otevřené. V praxi by se dalo dokazovat, že do domu tak skutečně může každý – veřejně. :-) Většina lidí totiž v panelovém domě vůbec bydlet neumí :-)

    Je ale nadmíru děsivé, že proti kuřákům nepostačuje ten hlavní a jediný fakt – že jejich zplodiny z kouření neškodí jen jim, ale i ostatním. Statistiky je také nepřesvědčí, přestože 9 z 10 kuřáků umírá na rakovinu plic a je zcela jedno v kterém věku – prostě podle odolnosti. Byla jsem přítomna v prostorách, kde tito lidé čekali díky beznadějné léčbě už jen na smrt a co si při tom zažili oni i jejich příbuzní.

    Vložil Jaroslav Havrlant, 5. Září 2008 - 21:48

    Chodby jsou prostory, tak jako chodby sklepní, sušárny, kočárkárny, tj. veškeré prostory v domě vlastníků jednotek mimo jejich bytů, prostorami společnými. Zde by mělo platit rozhodnutí většiny vlastníků, zda kouřit nebo zakázat kouření v těchto prostorách. Jedná se o společný zájem, protože nikdo nesmí nikoho obtěžovat hlukem, zápachem, prachem atd. (obč. zákoník) a každý z vlastníků jednotek je vlastníkem poměrné části té prostory, které se problém týká. Podle stanov pak by mělo rozhodout hlasování shromáždění a v souladu s dobrými mravy, by každý měl výsledek hlasování respektovat. Snad lze uplatnit i postih, po marném vymáhání zákazu, u přestupkové komise obce (města).

    Vložil ilahar (bez ověření), 8. Září 2008 - 19:49

    jj hlasováním se řídit může ,ale nemusí , ze skušenosti vím ,že když je jeden majitel bytu proti společnému rozhodnutí tak s tím zbytek nic nenadělá.

    Vložil Jaroslav Havrlant, 4. Říjen 2008 - 13:58

    Podle stanov zjistíte, kolik je třeba hlasů pro nebo proti. U zákazu kouření ve společných prostorách určitě postačí nadpoloviční většina na shromáždění, které je usnášení schopné. Tento důvod nevyžaduje 100 % souhlas.

    Vložil Karel J. (bez ověření), 4. Říjen 2008 - 14:55

    Je otázka, zda zákaz kouření patří do působnosti společenství.

    Na druhou stranu z platné právní úpravy (ObčZ) celkem jednoznačně zákaz kouření ve společných prostorách domu plyne (formulováno jako zákaz obtěžování prachem, kouřem, popílkem).

    Zbývá otázka, jak se práva účinně domoci.

    Karel J.

    Vložil andre81, 26. Září 2010 - 12:54

    Nejsem právník – můžete mě prosím nasměrovat na paragraf, který toto upravuje? Velice by mi to pomohlo ve sbírání argumentů o které se můžeme opřít a kuřáky „vytlačit“. Děkuji :-)

    Vložil Kryšpín (bez ověření), 26. Září 2010 - 13:33

    Zákon 40/1964 Sb. v účinném znění, § 127, odstavec 1.

    Kryšpín

    Vložil Kryšpín (bez ověření), 26. Září 2010 - 13:35

    Rovněž

    Zákon 40/1964 Sb. v účinném znění, § 3, odstavec 1.

    Kryšpín

    Vložil andre81, 26. Září 2010 - 14:54

    Díky

    Vložil Anonymoussd (bez ověření), 4. Říjen 2008 - 14:19

    Ono je to hezké odhlasovat si nekouření ve společných prostorech ale jak chce te postupovat při porušování ??? JarekSVJ

    Vložil Anonymousdsr (bez ověření), 6. Září 2008 - 0:34

    Naprosto s Vámi souhlasím, ještě by to chtělo větší podporu v zákoně, myslím zákaz kouření ve společných prostorech. JarekSVJ

    Vložil stopkoureni.cz (bez ověření), 6. Září 2008 - 15:26

    Podle serveru stopkoureni.cz bohužel patříme ke kuřáckým zemím.

    http://stopkoureni.cz/obr2/evropa.jpg

    Vložil Anonym (bez ověření), 5. Září 2008 - 9:04

    Nějaký předpis údajně zakazuje kouření v kabině výtahu, předpis se mi zatím nepodařilo vypátrat. Neporadíte mi?

    (Jedná se o extrémně nebezpečné počínání, protože na dně ve výtahové šachty jsou zpravidla hořlavé hmoty – papír, ač by tam být neměly, a výtahová šachta vytváří perfektní komínový efekt.)

    Vložil Zbyněk (bez ověření), 7. Září 2008 - 9:07

    Podle § 17 písm. c/ zákona o požární ochraně (č. 133/1985 Sb.) je fyzická osoba povinna plnit příkazy a dodržovat zákazy týkající se požární ochrany na označených místech. POrušení tohoto zákazu je přestupkem podle § 78 odst. 1 písm. a/ cit. zákiona se pokutou až 10 tis. Kč. Pokutu za přestupek ukládá hasičský záchranný sbor kraje.

    Každý výrobce výtahů je podle přílušných technických norem (zde totiž již nejde o zákaz právní – ten je řečen výše, zde jde pouze o to, jak má kabin avypadat, tedy že v ní má být zákaz vyvěšen) povinen takový zákaz do kabiny vyvěsit a každý provozovatel je povinen zajistit, aby v kabině zákaz visel, a při každé kontrole výtahu je (= má být)vyvěšení kontrolováno. To vyplývá z technických norem, které si zjistěte u firmy, která se má starat o Váš výtah.

    Vložil Karel J. (bez ověření), 5. Září 2008 - 9:01

    Napadá mě zkusit obtěžování zápachem a prachem, podle občanského zákoníku.

    Karel J.

    Vložil andre81, 15. Září 2010 - 15:00

    Zdravím, také řešíme tuto situaci a už jsem probral od hygieniků přes MěÚ a přehazovali si mě jako horkou bramboru a nikdo nic nevyřešil. Na ohleduplné soužití v našem případě můžeme zapomenout – to dotyčná osoba vůbec nezná. Takže po dobrém to nejde a jakmile se vypracuje zpráva od požárního preventisty, hned to tam majiteli bytu do kterého dotyčná osoba patří začneme natvrdo sázet, protože jinak to nepůjde (přesvědčuju se o tom dnes a denně a už tímto nehodlám plýtvat energii – akorát mě se.., pardon rozčiluje, že pokaždé když vylezu z baráku v obleku a čisté košili rovnou smrdím jak z hospody).

    Vložil Marek Syrůček (bez ověření), 1. Říjen 2018 - 12:24

    Dobrý den, Jak myslíte natvrdo sázet? Máme ve vchodě stejný problém. Děkuji moc za vysvětlení

    Volby prohlížení komentářů

    Vyberte si, jak chcete zobrazovat komentáře a klikněte na "Uložit změny".