Vložil Justitianus, 16. Červen 2022 - 14:16

Vracím se k tomuto Milanovu dotazu, protože nikdo z diskutujících mu nedal radu k jeho hlavnímu problému. A tím problémem je neznalost zákona.

  • Milan napsal: „Doručeno vyúčtování Správcovskou firmou za rok 2021“.

To může být v pořádku, pokud „správcovská firma“ zastupuje právnickou osobu SVJ v některých činnostech upravených zákonem č. 67/2013 Sb.. V tom případě je toto zástupčí oprávnění možná uvedeno ve stanovách SVJ.

Podle § 161 zákona č. 89/2012 Sb. platí, že kdo právnickou osobu zastupuje, dá najevo, co ho k tomu opravňuje, neplyne-li to již z okolností. Z uvedeného plyne, že zástupce je povinen na výzvu prokázat své oprávnění, jestliže jeho zástupčí oprávnění nelze nalézt ve stanovách SVJ.

Jestliže však vyúčtování bylo označeno srozumitelně a určitě (např. nadpisem „Vyúčtování služeb za rok 2021“), pak zpravidla není na závadu že nebylo vyhotoveno poskytovatelem služeb a nebylo podepsáno. Vlastník jednotky má samozřejmě právo požadovat aby mu SVJ dodatečně potvrdilo pravost této listiny. V tom případě by se doručení vyúčtování počítalo teprve od okamžiku kdy zástupce SVJ ověřil a podepsal listinu s vyúčtováním.

  • Milan napsal: „Na dotaz u Správcovské firmy, mne slušně poslali do pr…, že mi po tom nic není.“

Pokud se Milan chtěl seznámit s podklady k vyúčtování služeb, měl se obrátit s výzvou podle § 8 odst. 1 zákona č. 67/2013 Sb. na poskytovatele služeb – tedy na SVJ (do třiceti dnů od obdržení vyúčtování). Už jsem napsal, že případné zastoupení jinou osobou v této věci by muselo být uvedeno ve stanovách SVJ.

  • Milan napsal: „Podal jsem tudíž odvolání proti vyúčtování. (…) Správcovská firma nijak nereaguje.“

Opět stejná chyba – neznalost zákona.
• Za prvé: Nepodává se jakési „odvolání“, nýbrž námitka ke způsobu a obsahu vyúčtování podle § 8 odst. 2 zákona č. 67/2013 Sb..
• Za druhé: S námitkou k vyúčtování se má Milan obrátit na SVJ, nikoli na jakousi správní firmu. Námitka by tedy musela být doručena osobě které doručena být má. Případné zastoupení SVJ jinou osobou – nebo odlišný adresát – toto by muselo být uvedeno ve stanovách.
• Za třetí: Námitka k vyúčtování musí obsahovat konkrétní důvod. Jen na takovou námitku bude muset poskytovatel služeb reagovat (má zákonnou povinnost námitku vyřídit nejpozději do 30 dnů od doručení). Všeobecná (blanketní) námitka však postrádá základní obsah, a proto není co vyřídit.

Justitianus

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.