Vložil Justitianus, 25. Květen 2022 - 1:50

Levandulie, na Váš případ se použije ustanovení občanského zákoníku o nepřikázaném jednatelství.

§ 3009 Jednání k užitku jiné osoby

(1) Ujme-li se někdo záležitosti ve prospěch jiné osoby bez jejího svolení, nahradí mu tato osoba účelně vynaložené náklady, zařídil-li záležitost k jejímu převážnému užitku. Zda byla záležitost provedena k užitku jiného, se neposoudí podle obecných hledisek, ale se zřetelem k jeho pochopitelným zájmům a záměrům.
(2) Není-li užitek převážný, nemá nepřikázaný jednatel právo na náhradu nákladů. Osoba, jejíž záležitost na sebe vzal, může po nepřikázaném jednateli požadovat, aby vše uvedl do předešlého stavu, a není-li to dobře možné, aby nahradil škodu.

Takže si to rozebereme:

  • Osobou která tvrdí že vynaložila náklad k užitku jiné osoby bez jejího svolení – to jste Vy, Levandulie.
  • Osobou která měla (podle Vás) mít užitek z Vašeho jednání – to je SVJ jako osoba pověřená správou domu.
  • Předběžnou otázkou je určit zda hydroizolace byla provedena k převážnému užitku právnické osoby SVJ. Pokud ANO, pak máte nárok na náhradu (alespoň části) účelně vynaložených nákladů. Pokud NE, pak nemáte nárok.

Při tom platí, že otázka zda záležitost byla provedena k užitku SVJ se neposoudí podle obecných (objektivních) hledisek, ale se zřetelem k pochopitelným zájmům a záměrům právnické osoby SVJ (tedy subjektivně). Nemůžete jako nepřikázaný jednatel vnutit SVJ nějaké zlepšení, o které SVJ nestálo a které nemělo v plánu uskutečnit samo.

Pokud by se ukázalo, že hydroizolaci jste nechala provést bez příkazu (svévolně) a k Vašemu převážnému užitku, pak by Vám žádný vymahatelný nárok nevznikl. 

Ostatně napsala jste: „… nám byla zaplacena ani ne 1/3, ta, kterou jsme dělali sami“. Takže jste nějaké peníze od SVJ už dostala. Není mi jasné co ještě chcete dosáhnout. Není jasné zda máte či nemáte nějaký další nárok. Není jasné jak chcete Váš údajný nárok prokazovat. To si musíte ujasnit sama.

Povinnost tvrdit a prokazovat má ve sporu ten, komu prokázané tvrzení má být ku prospěchu. Z uvedeného plyne, že nesete důkazní břemeno. Máte povinnost tvrdit i prokazovat, že hydroizolace a přeložka plynu byla provedena nikoli k převážnému prospěchu Levandulie, ale k převážnému prospěchu SVJ.

Justitianus

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.