Vložil Justitianus, 22. Květen 2022 - 5:52

Děkuji za upřesnění. Nejde tedy o rozúčtování tepla, jak jste psala na počátku, nýbrž o rozúčtování nákladů na službu „vytápění“. Při tomto postupu platí, že náměry bytových kalorimetrů neslouží přímo k úhradě nákladů tepelné energie, nýbrž použijí se pouze pro rozúčtování spotřební složky nákladů.

V domě se neposkytuje služba „dodávka tepla“, nýbrž služba „vytápění“.

Ve vašich stanovách není obsažen vlastní (společenstvím schválený) postup (algoritmus) rozúčtování. Máte tam pouze určeno rozdělení nákladu na základní složku (ZS) a spotřební složku (SS).

V tom případě bylo třeba postupovat podle vyhlášky č. 269/2015 Sb. To jest

  • s vyčíslením ZS podle započitatelných podlahových ploch (ZPP),
  • s vyčíslením SS po úpravě náměrů s přihlédnutím k tepelným ztrátám místností přes vnější stěny [1],
  • s kontrolou, případně úpravou nákladů, jestliže některý byt byl při prvním kole rozúčtování pod 80% průměru domu [2].

Pokud Vás zajímá použitý postup (a chcete si potvrdit, že rozúčtování bylo vadné), podejte žádost, aby Vám poskytovatel služeb umožnil nahlédnout do všech podkladů pro rozúčtování a vyúčtování služby „vytápění“. To se bude týkat zejména těchto údajů: algoritmus (popis jednotlivých kroků postupu) při rozúčtování, seznam všech použitých koeficientů a ukazatelů, jejich číselné hodnoty a jejich přiřazení jednotlivým místnostem a bytům. Dále jsou povinni doložit Vám provedení vyúčtování podle zákona č. 67/2013 Sb., což znamená dodržení postupu podle vyhlášky se zachycením všech úprav výpočtové metody a výsledky před úpravami a po úpravách.

Dokud nedostanete možnost nahlédnout do všech požadovaných listin, dokladů a podkladů, dotud nezačne běžet lhůta pro podání námitky k vyúčtování. Neplaťte žádný doplatek.

Je ovšem jasné, že to co jste poslala není řádné vyúčtování podle zákona a vyhlášky. Neobsahuje všechny předepsané náležitosti, a navíc je nesrozumitelné a vadné. Například sloupec „dílky“ neodpovídá odečtené spotřebě na kalorimetrech. (Zcela zbytečně se odečtené hodnoty převedly na GJ, ale z tabulky to není zřejmé.) Správně měla být počítána cena za „dílek“ takto:
63109.26 Kč / 54231.20 kWh = 1.16371 Kč/dílek
Podejte tedy rovnou námitku k vyúčtování podle § 8 odst. 2 zákona č. 67/2013 Sb.. Tím nic nezkazíte. Určitě je to celé špatně.

Justitianus


[1] Postup je jen naznačen ve vyhlášce, ale hodnoty korekcí pro polohy místností nestanoví žádný předpis. To si musí poskytovatel služeb předem určit a používat při rozúčtování.
[2] Vyhláška obsahuje školáckou chybu: částka kterou se dorovná náklad nedotápěného bytu na 80% průměru má být rozdělena pouze mezi ty příjemce služeb, ze kterých netopič „kradl teplo“ přes vnitřní přepážky mezi byty. Není správný postup, kdy se tato částka rozdělí naslepo mezi všechny ostatní byty.

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.