Vložil Justitianus, 21. Květen 2022 - 5:49

Přečtěte si prohlášení vlastníka budovy.

V něm zjistíte kdo je vlastníkem komínového průduchu. Pokud je ten prostor ve Vašem vlastnictví, pak nejste povinni odebírat od SVJ žádnou službu která by se týkala toho komínu.

Přečtěte si stanovy.

Pátrejte zda podle stanov existuje schválená služba „čistění komínů“. Dále si zjistěte jaká jsou schválená pravidla rozúčtování této služby. Neobsahují-li stanovy nic, požadujte po SVJ prokázat, že společenství si schválilo seznam poskytovaných služeb a pravidla jejich rozúčtování. Samozřejmě jsou povinni předložit Vám k nahlédnutí jak listiny prokazující schválení, tak i samotná pravidla rozúčtování.

Obecná dispozitivní právní úprava

V § 5 odst. 2 zákona č. 67/2013 Sb. je uvedeno, že chybí-li schválená vlastní pravidla, pak služba „provoz a čištění komínů“ se rozúčtuje podle počtu VYUŽÍVANÝCH vyústění do komínů. Oznamte prokazatelně, že komín není využívaný. Nebudete platit za službu nic.

Justitianus

Měla jste se obrátit rovnou na SVJ, které je Vaším poskytovatelem služeb. Správce je partnerem pouze pro právnickou osobu SVJ, nikoliv pro Vás. Správce nerozhoduje o ničem ohledně domu, ani o ničem ohledně služeb. 

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.