Vložil Justitianus, 16. Květen 2022 - 15:20

Co je CPAS?

CPAS = Centres publics d'action sociale.
Původní název „Veřejná centra sociální pomoci“, od roku 2004 „Veřejná centra sociální akce“ v Belgii.
Starají se o široký rozsah sociálních služeb: finanční výpomoc, vyřizování nároků na výživné, zajišťování zaměstnání, pomoc při řešení zadlužení, psychosociální pomoc, bydlení, lékařská pomoc, starost o záležitosti spojené s domácností. Jejich cílem je „… nespokojit se s pasivním poskytováním materiální pomoci, ale podporovat sociální integraci lidí, kterým pomáhá v jejich zapojení na pracovním trhu“.

Zkrátka je to státem financovaná služba pro nemakačenky, kteří se ve skutečnosti NECHTĚJÍ zapojit na trhu práce, a žijí dlouhodobě ze sociálních dávek.

O jaký výkvět profesorů a inženýrů jde – to je možné odhadnout ze statistik. Například v roce 2017 bylo v Belgii 2.3 milionu osob z jiných zemí, z toho nejvíce (312000 osob, tedy 13%) z Maroka. Dále 1 milion osob, kteří imigrovali do Belgie jako cizinci a získali zde belgické státní občanství. Z nich bylo 24% z Maroka, 11% ze států subsaharské Afriky, 12% z Turecka. To je statistika z roku 2016, ještě před masivní migrací arabských a afrických inženýrů a profesorů do Evropy.

Takže belgický CPAS má plné ruce práce, aby zapojil všechny ty prácechtivé vědce, vynálezce, profesory, doktory a špičkové inženýry do pracovního procesu.

Justitianus

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.