Vložil Justitianus, 23. Červen 2023 - 18:36

Radko, jste blbka: nerozumíte právu, ale nafukujete se zde jako ropucha. Nenapsal jsem nikde a nikdy, že „návrh nemůže dát každý“. To je jen Vaše vlastní ničím nepodložené tvrzení. Procvičujte porozumění psanému textu.

Nejste ovšem schopna rozeznat rozdíl mezi návrhem a pouhým podnětem.


Podle § 19 zákona č. 304/2013 Sb., o veřejných rejstřících, platí, že návrh na zápis musí být doložen listinami o skutečnostech, které mají být do veřejného rejstříku zapsány, a listinami, které se zakládají do sbírky listin v souvislosti s tímto zápisem.

Z uvedeného plyne tento závěr: Tazatel by nemohl podat rejstříkovému soudu návrh na zápis/výmaz/změnu, protože nesplňuje podmínku podle § 19: není schopen doložit listiny, které by prokazovaly jeho tvrzení. Proto s jeho případným podnětem bude nakládáno pouze jako s podnětem, nikoliv jako s návrhem na zápis.


  • Napsala jste tento nesmysl: „… na základě mého návrhu byl spolek vymazán.“

Vy jste nepodala návrh, jak se směšně domníváte. Podala jste pouze podnět rejstříkovému soudu. Soud pak postupoval dále bez návrhu, Radko!

Podle § 14 zákona č. 304/2013 Sb., o veřejných rejstřících, platí, že k doložení právního důvodu užívání prostor postačí písemné prohlášení vlastníka nemovitosti nebo jednotky, kde jsou prostory umístěny, popřípadě prohlášení osoby oprávněné s nemovitostí, bytem nebo nebytovým prostorem jinak nakládat, že s umístěním sídla osoby souhlasí. Prohlášení nesmí být starší než 3 měsíce a podpisy na něm musí být úředně ověřeny.

Rejstříkový soud nejspíše vyzval zapsanou osobu, aby doložila právní důvod užívání prostor v budově na adrese sídla. Další postup RS neznáme; netušíte o tom nic ani Vy. Soud mohl rozhodnout o výmazu spolku (např. pokud spolek byl nekontaktní a nereagoval na výzvy soudu ve lhůtě).


S případem tazatele je to stejné. Pokud by snad tazatel – čistě teoreticky – šel bonzovat na rejstříkový soud, šlo by samozřejmě také pouze o podnět. Nikoliv o návrh na výmaz osob. Důvod je stále tentýž podle § 19: není a nebude schopen předložit listiny dokládající jeho tvrzení, ani listiny které se zakládají do sbírky listin v souvislosti s výmazem statutára!

Teprve až shromáždění zvolí nové statutáry, a až si členové výboru určí předsedu výboru, bude možné podat rejstříkovému soudu návrh na výmaz/zápis členů statutárního orgánu. Ten návrh musí být doložen a) zápisem ze shromáždění, b) zápisem ze schůze výboru, a c) souhlasem nových členů výboru s výkonem funkce.

Radko, zase jste ukázala, že o právu nevíte nic. Méně drzosti a více znalostí by Vám prospělo.

Justitianus

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.