Žaloba o náhradu reflexní škody podle § 213 NOZ

Vložil Člen družstva (bez ověření), 11. Květen 2022 - 22:12 ::

§ 213
Poškodí-li korporaci její člen nebo člen jejího orgánu způsobem, který zakládá jeho povinnost k náhradě a kterým byl poškozen i jiný člen korporace na hodnotě své účasti, a domáhá-li se náhrady jen tento člen, může soud škůdci i bez zvláštního návrhu uložit povinnost nahradit způsobenou škodu jen korporaci, pokud to odůvodňují okolnosti případu, zejména pokud je dostatečně zřejmé, že se takovým opatřením vyrovná i škoda na znehodnocené účasti.

Otázka:

Bytové družstvo má podle poslední zveřejněné účetní závěrky 2208 členů, z toho je 356 nebydlících. Každý člen má ZČV 500 Kč, bydlící členové mají vedle ZČV ještě DČV, který je u každého bytu v jiné výši. Výše těchto DČV není nikde zveřejněna, žalujícímu členovi tedy nejsou známy DČV ostatních členů.

Člen poškodil družstvo a jiný člen ho chce žalovat. Škoda je vyčíslena na 1.653.000 Kč.

Jak se bude počítat „hodnota účasti“ žalujícího člena? Škoda se vydělí počtem členů družstva, nebo souhrnnou výší obou členských vkladů připadajících na žalujícího člena?

Štítky (beta): Přidejte nový štítek vepsáním, smažte kliknutím na křížek (pouze pro přihlášené). Zobrazte další diskuse s daným štítkem kliknutím na štítek. Seznam štítků.

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.