Vložil Justitianus, 6. Duben 2022 - 18:03
  • Pane Nechápavý, píšete: „Nechápu, proč moudrý zákonodárce vytváří chaos ohledně placení svozu odpadu.“

Ode dne 1.1.2022 neexistuje žádné „placení svozu odpadu“. A proto žádné SVJ neposkytuje ode dne 1.1.2022 službu „odvoz komunálního odpadu“. Existuje pouze obecní poplatek:

  1. Poplatek za obecní systém odpadového hospodářství (poplatníkem je fyzická osoba přihlášená v obci, nebo vlastník nemovité věci), nebo
  2. Poplatek za odkládání komunálního odpadu z nemovité věci (poplatníkem je fyzická osoba, která má v nemovité věci bydliště, nebo vlastník nemovité věci).

Chaos je spojen s definicí pojmu „bydliště“ v § 80 občanského zákoníku, protože definice obsahuje čistě subjektivní kriteria, která může rozpoznat pouze samotná osoba o kterou se jedná.

Pro určení bydliště člověka je stěžejní naplnění dvou složek:
a) složka faktická a určující, tj. fakt., že se daná osoba v určitém místě zdržuje a že tam má své společenské a sociální vazby a
b) složka volní, tj. že daný člověk zároveň má úmysl se na tomto místě zdržovat trvale, chce v daném místě bydlet a svázat svůj život s tímto místem.
Bydliště je tak místo, které člověk považuje za svůj skutečný, pevný a stálý domov, do kterého se hodlá vracet a kde se nachází i centrum jeho zájmů. Změna pobytu dočasného charakteru (např. pobyt v nemocnici, výkon trestu odnětí svobody, studium, sezonní práce aj.) nemění nic na tom, kde má daný člověk své bydliště. To však neplatí, pokud by byla taková změna doprovázena okolnostmi, z nichž lze usuzovat, že se osoba na novém místě pobytu již zdržuje s úmyslem zde trvale bydlet. 

usnesení Nejvyššího soudu ČR sp. zn. 30 Cdo 1050/2016, ze dne 30. 11. 2016

Justitianus

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.