Vložil Justitianus, 5. Duben 2022 - 18:06

Filis, v Praze se hradí poplatek svozové společnosti podle objemu a frekvence svozu nádob na komunální odpad. V domě s byty objednává nádoby SVJ, a následně pak ten náklad nějak rozúčtuje na vlastníky jednotek.

Podle § 2 obecní vyhlášky č. 17/2021 hl. m. Prahy platí, že poplatníkem poplatku je: a) fyzická osoba, která má v nemovité věci bydliště, nebo b) vlastník nemovité věci, ve které nemá bydliště žádná fyzická osoba. Plátcem poplatku je SVJ, které má povinnost vybrat poplatek od každého poplatníka a odvést částku na účet magistrátu.

Neptejte se nás jak se to v domě rozúčtuje! Jedině podle „bydliště“ (§ 80 zákona č. 89/2012 Sb.), případně na vlastníka (je-li byt prázdný, nebo je užívaný, ale nemá v něm nikdo bydliště).

K tomu má SVJ mít schválená pravidla rozúčtování poplatku. Pojem „bydliště“ je totiž neurčitý a nejednoznačný. Máte mít pravidla jak zjistit/rozpoznat kolik osob má v bytě bydliště. Zcela mimo mísu je ptát se NÁS na to, co můžete vědět jedině Vy. My přece netušíme jaká platí pravidla rozúčtování služeb ve vašem domě.

Jestliže ten nájemce snad nemá v bytě bydliště, nýbrž bydlí někde jinde, pak by neměl na adrese domu hradit za komunální odpad nic. Otázka je jak prokázat kdo má či nemá kde bydliště. Viz ta vaše pravidla, která neznáme.

Justitianus

Poznámka:
Ve Smiřicích platí poplatek za komunální odpad každá osoba s trvalým pobytem v obci (bez ohledu na bydliště). Nájemce tedy platí jednou z důvodu svého trvalého pobytu ve Smiřicích, a vedle toho platí i v Praze, protože zde bydlí a produkuje komunální odpad. Má možnost odhlásit se z placení ve Smiřicích, a pak tam nebude hradit nic. Je pouze jeho problém že platí na dvou místech. 

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.