Vložil Justitianus, 19. Březen 2022 - 7:58

Pane P_V, radiove indikátory zpravidla vysílají mnohem více údajů než pouze roční hodnotu, takže pochybuji že by vůbec existoval některý radiový výrobek podle a).

  • Každý dálkově odečitatelný indikátor je/může být být nastaven na zúčtovací období jeden rok. Jen některé indikátory mohou být navíc přepnuty na zúčtovací období kratší (1 měsíc, nebo 14 dnů).
  • Každý dálkově odečitatelný indikátor vysílá v datovém telegramu jak náměr skončeného zúčtovacího období, tak i aktuální náměr.
  • Každý dálkově odečitatelný indikátor vysílá aktuální hodnotu náměru vícekrát denně (např. indikátory E-ITN 355krát denně), takže aktuální hodnota může být odečtena každé 4 minuty po celou dobu životnosti přístroje.

Není tedy problém získat údaje za každý měsíc. A to i u indikátorů které mají zúčtovací období 1 rok bez možnosti to změnit. Aktuální hodnota je k dispozici při každém přenosu dat. Musí se ovšem odečítat pokud možno pravidelně (tentýž den v měsíci), nebo jednoduše použít korekci.

Příklad: Odečítá se zpravidla v prvním dnu měsíce, avšak v březnu se odečetlo o 6 dnů později. Měsíční náměr za březen se získá vynásobením koeficientem k=31/37.


Avšak:

Skutečností je, že i ze staršího indikátoru lze (s obtížemi a nepřesně) dostat měsíční náměry. Tato skutečnost však sama o sobě neznamená, že by taková absurdní povinnost snad měla být uložena celostátně účinným právním předpisem.

Racionální zákonodárce by nikdy neuložil povinnost, která je spojena s neúměrnými obtížemi a která by vedla k bezohlednosti urážející obyčejné lidské cítění (§ 1 odst. 3 zákona č. 89/2012 Sb.). Zejména to platí za situace, kdy jde pouze o přechodné období do skončení technické životnosti stávajících přístrojů.

Už jsem napsal, že čeští ouředníci jsou hlupáci. Použili v návrhu novely nesmyslný pojem „dálkový odečet minimálně v měsíčním intervalu“. Jak jsem prokázal, vůbec nejde o dálkový odečet aktuálního náměru: ten je možný bez omezení kdykoliv, každé 4 minuty, tedy 355krát denně, neboli více než 10000krát za měsíc.

Problém je v tom zda indikátor umí nebo neumí automaticky zaznamenat hodnotu z konce měsíce, aniž by odečítač musel běhat po domě těsně po půlnoci v první den měsíce. Pokud indikátor umí zaznamenat měsíční náměr, pak je úplně jedno kdy (nebo kolikrát za měsíc) se tato hodnota odečte a dálkově přenese.

  • Vůbec tedy nejde o jakýsi přístroj „nastaven[ý] na dálkový odečet minimálně v měsíčním intervalu“!!! Tomu by vyhovovaly přístroje b), c), d).
  • Osoba s rozumem průměrného člověka chápe, že ve skutečnosti jde pouze o přístroj či měřidlo „s možností nastavit měsíční zúčtovací období“. Tomuto rozumnému výkladu právního předpisu vyhovují pouze přístroje d) z Vašeho příkladu. Nikoli přístroj podle b). Ani podle c) – ten by vyhověl jedině v systému s HW koncentrátorem, který by sbíral automatizovaně měsíční stavy ze všech přístrojů v domě.

Jak to ale vysvětlíme idiotům, kteří připravují zákony, a těm dvěma stům hlupáků kteří ty zákony schvalují?

Justitianus

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.